Κειμενα

Κείμενα

BlackRock: Ο επενδυτικός κολοσσός που αναλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015


Πολλές φορές θα είχατε ακούσει το προεκλογικό σύνθημα από τους δύο νυν κυβερνητικούς εταίρους: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως αντιμνημονιακά και αντιπολιτευόμενα κόμματα ασκούσαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την άδικα επιβαλλόμενη φορολόγηση των πολιτών και υποστήριζαν ένθερμα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των μνημονίων, τη μη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και άλλα πολλά που τώρα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν.

Οι υποσχέσεις ωστόσο έγιναν φύλλο και φτερό, το μνημόνιο ήρθε για να μείνει, η διεθνής εποπτεία θα μας επισκέπτεται ξανά είτε ως τρόικα είτε ως κουαρτέτο και οι πλειστηριασμοί επανέρχονται ως «βραχνάς» χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών.

Μετά από το διαγωνισμό που κήρυξε η... κρατική κατά τα άλλα Τράπεζα της Ελλάδος, η BlackRock Solutions είναι η εταιρεία η οποία αναλαμβάνει ανεξάρτητος σύμβουλος για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.


Η BlackRock έχοντας ιδρυθεί το 1988 από τους Laurence Fink που είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, τον Robert Kapito που είναι επίσης Πρόεδρος καθώς και από τους Susan Wagner, Barbara Novick, Ben Golub, Hugh Frater, Ralph Schlosstein και Keith Anderson, είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική επενδυτική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με πάνω από 4.770 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Απαριθμεί γύρω στους 11.500 υπαλλήλους, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα έχοντας τις περισσότερες μετοχές σε τραπεζικούς κολοσσούς όπως η JP Morgan Chase και η Citigroup καθώς και σε εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς όπως η Apple ενώ ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι το γεγονός ότι διαφέρει από τις κοινές μεγάλες τράπεζες όπως είναι παραδείγματος χάρη η Goldman Sachs, κάνοντας το εξής παράδοξο αλλά και συνάμα πρωτότυπο: τους τραπεζικούς τίτλους, τα επενδυτικά χαροφυλάκια και γενικώς τα χρήματα αυτά, τα διαχειρίζεται εκ μέρους των πελατών της, πράγμα που σημαίνει πως οι όποιες απώλειες ή τα όποια κέρδη προκύψουν, βλάπτουν ή ωφελούν τους πελάτες αυτούς κάθε αυτούς και όχι την ίδια την εταιρεία.

Τα κέρδη της BlackRock αντιστοιχούν σε προμήθειες που χρεώνει τους πελάτες της ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είτε χάσουν δηλαδή είτε κερδίσουν.

Σε ό,τι αφορά την ηγεσία της εταιρείας, ο άνθρωπος ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος για τις υποθέσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη, συνεπώς και την Ελλάδα, είναι ο David J. Blumer ενώ αναφορικά με το ιστορικό της, η BlackRock έχει υποπέσει σε ουκ ολίγες αμαρτίες. Ειδικότερα, το 2013 είχε συνταχθεί ένας κατάλογος από τον δημόσιο εισαγγελέα Bill De Blasio με τίτλο «Dirty Dozen of New York» σύμφωνα με τον οποίον οι 12 μεγαλύτεροι εταιρικοί επενδυτές υποστήριζαν τους κατασκευαστές όπλων με την BlackRock να «πλασάρεται» στην 2η θέση με 345 εκατομμύρια δολάρια στην οπλική βιομηχανία. Επίσης, ένα χρόνο αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2014, ένας πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο Jonathan Burrows, απολύθηκε μόλις διαπιστώθηκε ότι απέφευγε να πληρώσει τα εισιτήρια των τρένων που χρησιμοποιούσε συστηματικά με την αιτιολόγηση ότι ήταν ανέντιμος και μη συμβατικός με τις αρχές και αξίες της εταιρείας.

Στα καθ' ημάς τώρα, η BlackRock βρισκόμενη σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος από το 2011, ξεκίνησε την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να εντοπιστούν και οι ζημιές από τα κόκκινα δάνεια. Ήταν η εποχή που σχεδιαζόταν το δεύτερο μνημόνιο και η BlackRock, πηγαινοερχόμενη συνεχώς στην Αθήνα μετρώντας τις μαύρες τρύπες των ελληνικών τραπεζών, αποφάσισε ώστε το ελληνικό δημόσιο να δανειστεί το ποσό των 50 δις ευρώ από τον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δηλαδή,βάσει λανθασμένων υπολογισμών που δεν οφείλονταν βέβαια στους υπεύθυνους της εταιρείας καθότι τη δουλειά τους έκαναν αλλά στην τότε κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Παπαδήμου. Το 2013 ακόμη, η BlackRock μετέφερε τα δάνεια των κομμάτων, τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια, στην Αγροτική Τράπεζα παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκαν με τις απαραίτητες εγγυήσεις και έτσι λίγο αργότερα όταν η Αγροτική χρεοκόπησε και απορροφήθηκε στη συνέχεια από την Τράπεζα Πειραιώς, τα δάνεια εξαφανίστηκαν με αποτέλεσμα να τα φορτωθούν οι Έλληνες πολίτες.

Τέλος, δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί το γεγονός πως δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και υπουργοί της σημερινής συγκυβέρνησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, έχουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ με μεγάλο ποσό εξ αυτών να έχει επενδυθεί μεταξύ άλλων στην JP Morgan αλλά και την BlackRock, η οποία παρεμπιπτόντως είναι και μεγαλομέτοχος της εταιρείας Eldorado Gold που κατά διαβολική σύμπτωση συμμετέχει στην επένδυση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Πληροφορίες από: koutipandoras.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo