Κειμενα

Κείμενα

Ουγγαρία, ένα σύγχρονο ναζιστικό κράτος

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015


Ουγγαρία 2015. Μία χώρα κατ' επίφαση δημοκρατική η οποία όμως αναβιώνει με το χειρότερο τρόπο το νεοναζισμό και τα ιδεολογικά προτάγματά του. Οι συλλήψεις και οι βασανισμοί προσφύγων και μεταναστών, ο υπέρμετρος εθνικισμός, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του σημερινού κράτους που έχει οικοδομήσει τα τελευταία 5 χρόνια η ακραία κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία, μία χώρα της Κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, έχει βιώσει για τα καλά τι σημαίνει ναζισμός και τι σημαίνει αυταρχισμός και απολυταρχία. Ως γνωστόν, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεργάστηκε με τη Ναζιστική Γερμανία καθώς ο Χίτλερ της είχε υποσχεθεί προσάρτηση των χαμένων της εδαφών αλλά μετά τη λήξη του, καταλήφθηκε από σοβιετικά στρατεύματα με αποτέλεσμα τρία χρόνια αργότερα να εγκαθιδρυθεί κομμουνιστικό καθεστώς. Πολυκομματικές εκλογές διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1990, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ωστόσο, παρότι σήμερα αποτελεί μια δημοκρατική χώρα με πολίτευμα την Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τα κατάλοιπα του παρελθόντος φαίνεται πως δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα και εκεί το τέρας του φασισμού αντί να συρρικνώνεται, αναγεννάται και γιγαντώνεται.

Με την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος και την απάνθρωπη αντιμετώπιση των μαζικών κυμάτων μεταναστών και προσφύγων από τις επίσημες αρχές, η Ουγγαρία έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο, αποτελώντας ίσως το πιο ακατάλληλο μέρος της Ευρώπης για την προσωρινή παραμονή και φύλαξή τους. Οι εικόνες με τους φράχτες, τα συρματοπλέγματα, τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες να τους σημαδεύουν με τα όπλα σε μια ενδεχόμενη προσπέλαση των συνόρων, θυμίζουν έντονα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης επί Ναζιστικής Γερμανίας. Άλλωστε, μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ τη δημοκρατία παρά μόνο τα τελευταία 20 χρόνια και αυτά με επιδερμικό τρόπο, δεν είναι και αξιοπερίεργο να προβαίνει σε τέτοιου είδους πρακτικές. Αξιοπερίεργο είναι να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών-μελών που πρωταρχικό τους μέλημα είναι η ισότητα και η αλληλεγγύη.

Από το 2004 είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι και την Ευρωζώνη καθώς έχει για νόμισμά της το φιορίνι, το αποκαλούμενο και φόριντ. Αποτελεί επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, διαθέτει μια καπιταλιστικού τύπου οικονομία με έναν δημόσιο τομέα αρκετά σημαντικό που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία, η αγροτική της παραγωγή παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά αυξημένη υφίσταται μια πτώση εξαιτίας του εκσυγχρονισμού που έχει επιβληθεί ενώ διακρίνεται για την πρωτοπορία της στους τομείς της έρευνας και των τεχνολογικών ανακαλύψεων.

Πρωθυπουργός της είναι ο συντηρητικός εθνικιστής και αντιευρωπαϊστής αρχηγός του δεξιού κόμματος Fidesz, Βίκτορ Ορμπάν. Ο Ορμπάν ο οποίος φημίζεται για τις ακροδεξιές του θέσεις, έχει προσπαθήσει κατά καιρούς να απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την κοινή γνώμη σηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών εξαιτίας των αποφάσεών του. Μεταξύ άλλων, προέβη την ψήφιση ενός νέου Συντάγματος, πιο πατριωτικού και ορθόδοξου στα πλαίσια του δόγματος «πατρίς,θρησκεία, οικογένεια» από το προηγούμενο σοβιετικού τύπου ενώ θέλησε ανεπιτυχώς βέβαια κατόπιν έντονων αντιδράσεων του ουγγρικού λαού να επιβάλει νόμο φορολόγησης του διαδικτύου, μια προσπάθεια που αν μη τι άλλο είχε στόχο τη φίμωση της ελευθερίας του έκφρασης, του λόγου και του Τύπου.

Ακόμη, το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της Αριστεράς και ιδιαίτερα του Σοσιαλιστικού κόμματος, λόγω των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επέβαλε ελέω ΔΝΤ, κάνουν την ακροδεξιά να βρίσκει θεαματική και κατακόρυφη άνοδο μέσα στην κοινωνία, ενισχύοντας την ξενοφοβία και το αντιμεταναστευτικό κλίμα. Πρόσφατα, εικονολήπτρια ουγγρικού καναλιού, έβαλε τρικλοποδιά και κλώτσησε ανυπεράσπιστους πρόσφυγες στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αποφύγουν τη σύλληψη και κακοποίησή τους. Περιττό να αναφέρουμε ότι το Jobbik, ένα από τα πιο ισχυρά νεοναζιστικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά κόμματα στην Ευρώπη, στις εθνικές εκλογές του 2014 τερμάτισε τρίτο με 20,5% ενώ μέλη του κόμματός του σε ορισμένες περιοχές, αντιμετωπίζουν βιαίως τις μειονότητες που ζουν εκεί απειλώντας τους με εκβιαστικά διλήμματα όπως λόγου χάρη: «τηρήστε τους κανόνες ή φύγετε».

Ενόσω λοιπόν η κυβέρνηση προχωρά σε δεκάδες συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών ή στη διάλυση καταυλισμών Ρομά, άσχετα αν το κεφάλαιο Ισλάμ στην Ουγγαρία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, το μέλλον στην Ευρώπη προβλέπεται αρκετά δυσοίωνο και άκρως ανησυχητικό καθώς δεν είναι λίγες οι χώρες οι οποίες εκφράζουν σκέψεις για αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων τους.

Πληροφορίες από: newsbeast.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo