Κειμενα

Κείμενα

ΕΝΦΙΑλτης στο δρόμο με τους ψεύτες

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

ΕΝΦΙΑ. Μια λέξη «βραχνάς» για τα ελληνικά νοικοκυριά. Μια λέξη που μαζί με χίλιους δύο παράγοντες κατάφερε να ρίξει κυβερνήσεις και να επιβάλει νέες με το σκεπτικό ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δεν θα υπάρχει πια και θα αποτελεί παρελθόν. Ψηφίστηκε, καθιερώθηκε αλλά δεν καταργήθηκε.


Πέρασε από πολλά στάδια ωσότου μετατραπεί από έκτακτο σε μόνιμο άμεσο φόρο. Το 2011 έγινε νόμος του κράτους το ανεκδιήγητο χαράτσι όπως έγινε ευρύτερα γνωστό στην ελληνική κοινωνία και το 2012 εμφανίστηκε ως ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών) ενσωματωμένο στο λογαριασμό της ΔΕΗ από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον εφευρέτη και «πατέρα» αυτού του φόρου. Τί κι αν κρίθηκε αντισυνταγματικό από τον Άρειο Πάγο; Ένα χρόνο μετά, για χάρη της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της τότε κυβέρνησης, τροποποιήθηκε και μετονομάστηκε σε ΕΕΤΑ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων). Η κατάσταση ωστόσο παρέμενε ως είχε διότι απλώς άλλαξαν οι έννοιες.

Το 2014 ήρθε ο γνωστός και μη εξαιρετέος ΕΝΦΙΑ που μετατράπηκε σε μόνιμο πλέον φόρο (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) και έχει χρονική ισχύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 καθώς θα πρέπει να καταβληθούν πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ο ΕΝΦΙΑ όσο σκληρός και να είναι, έχει ψηφιστεί και γίνει αποδεκτός από όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, έχοντας γίνει ο «χαμαιλέοντας» της οικονομίας της χώρας μας. Από πράσινος έγινε μπλε και από μπλε, κόκκινος.

Είναι ένας κοινωνικά άδικος φόρος που συντελεί στο σταδιακό «γονάτισμα» των φορολογουμένων. Πέρα από κατοικίες, φορολογεί αγροτεμάχια, οικόπεδα καθώς επίσης ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, στα οποία βέβαια υπάρχει και μια μικρή έκπτωση. Το κράτος προσδοκά να εισπράξει συνολικά 2,65 δις ευρώ αλλά με τη δυσβάστακτη φορομπηχτική πολιτική και τη συρρίκνωση των εσόδων των Ελλήνων πολιτών στα χρόνια του Μνημονίου, είναι δύσκολο να επιτευχθεί διότι ως γνωστόν «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήδη από τον Οκτώβριο, τα ελληνικά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να βάλουν χέρι στις καταθέσεις αφού αυτές μειώθηκαν κατά 453 εκ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 101,2 δις από 101,67 τον Σεπτέμβριο. Δεδομένου μάλιστα ότι ο Δεκέμβριος επιβαρύνεται και με τα τέλη κυκλοφορίας, τα αποθέματα καταθέσεων υπολογίζεται ότι θα μειωθούν έτι περαιτέρω. Είναι άξιο απορίας λοιπόν αν βαδίζουμε σε σωστά μονοπάτια.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 οι… σωτήρες του έθνους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως αχώριστοι συνεταίροι, ήταν εκείνοι που ψήφισαν τον ΕΝΦΙΑ μολονότι ισχυρίζονταν και ισχυρίζονται ότι είναι ένας άδικος φόρος που πλήττει τα μεσαία εισοδήματα. Βέβαια, για να μην έχουν αυτό το επιχείρημα ως βασική πρόφαση, θέλησαν να μας πείσουν ότι δεν πρόλαβαν να τον εξορθολογήσουν γιατί τους πήγε σε εκλογές ο Τσίπρας! Από την άλλη εμφανίζεται ο εξής τραγέλαφος.

Ως αντιπολιτευτικά κόμματα, ο μεν Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ έλεγε από το βήμα της Βουλής πως είναι ένας φόρος αίσχος που τιμωρεί όσους δούλευαν μια ζωή να αποκτήσουν ένα κεραμίδι να στεγάσουν τα παιδιά τους και δείχνει την αναλγησία, την αγριότητα και τη νεοφιλελεύθερη παγερότητα και ο δε Πάνος Καμμένος, υπενθύμιζε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ γιατί είναι αντισυνταγματικός και οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Μάλιστα, είχε καταθέσει και πρόταση με νομική τεκμηρίωση ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ ώστε οι Έλληνες να μην τον πληρώσουν.

Κάτι τέτοιο όπως γνωρίζουμε δεν έγινε και έτσι ο καθημαγμένος ελληνικός λαός συνεχίζει να μένει στο ίδιο έργο θεατής και με δική του ευθύνη βέβαια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βαδίζει πρόσω ολοταχώς με οδηγό τον στυγνό ΕΝΦΙΑλτη σε έναν απροσδιόριστο δρόμο γεμάτο ψεύτες και όχι λεύκες!
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo