Κειμενα

Κείμενα

Έρχεται στη Μεγάλη Βρετανία ο Μεγάλος Αδερφός

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015


Κατατέθηκε και επισήμως το νομοσχέδιο του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή των Κοινοτήτων σύμφωνα με το οποίο θα αποθηκεύεται αυτόματα το ιστορικό επισκέψεων ιστοσελίδων από όλους τους χρήστες του διαδικτύου.


Οι αρχές της χώρας θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να ελέγχουν όλες τις διαδικτυακές δραστηριότητες των πολιτών, να καταγράφουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές και τηλέφωνα, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση. Κατά την αρμόδια υπουργό, Τερέζα Μέι, η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία χωρίς ένταλμα ενώ τα στοιχεία των ιστοτόπων που θα επισκέπτεται ο κάθε χρήστης θα κρατούνται σε σχετικά αρχεία επί έναν χρόνο με τη συνδρομή εταιρειών παροχής ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες να εγκαθιστούν απαραίτητο λογισμικό για αυτή την κίνηση.

Ακόμη, η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των βουλευτών θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού ενώ περιορισμοί θα υπάρχουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σε δημοσιογράφους, μετά από αίτημα. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον Δεκέμβρη του 2016 και το κόστος της μαζικής αυτής παρακολούθησης υπολογίζεται γύρω στα 250 εκατομμύρια λίρες σε ορίζοντα δεκαετίας από την στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή. Σύμφωνα με την Μέι, δεν πρέπει να υπάρξει καμία περιοχή του κυβερνοχώρου ανεξέλεγκτη για εκείνους που επιδιώκουν να βλάψουν, να δηλητηριάσουν τα μυαλά και να προωθήσουν το μίσος.

Είναι φανερό πως το νομοσχέδιο αυτό καταπατά μεθοδευμένα τα δικαιώματα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν δυόμιση χρόνια, ο γνωστός διαχειριστής συστημάτων Έντουαρντ Σνόουντεν που εργαζόταν για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, NSA, καθώς και τη CIA, είχε αποκαλύψει τις μαζικές παρακολουθήσεις στις οποίες προχωρούσαν τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική υπηρεσία GCHQ. Να σημειωθεί πως η καταγραφή κάθε δραστηριότητας των χρηστών απαγορεύεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας.

Εμείς να προσθέσουμε απλά πως η έκφραση «Big Brother is watching you» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα οι σύγχρονες κοινωνίες να οδηγηθούν σε καταστάσεις πλήρους απώλειας της ιδιωτικότητας και ελευθερίας τους, κατά τα πρότυπα της «οργουελικής» Ωκεανίας, όπου κάτω από ένα απολυταρχικό καθεστώς, οι πολίτες βρίσκονταν υπό διαρκή παρακολούθηση από τον ανύπαρκτο πολιτικό ηγέτη της χώρας που δεν ήταν άλλος από τον Μεγάλο Αδελφό.

Πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo