Κειμενα

Κείμενα

Το μικρόβιο της ακροδεξιάς μόλυνε και τη Γαλλία: Νίκη για τη Λεπέν, συντριβή για τους Σοσιαλιστές στον α' γύρο των περιφεριακών εκλογών

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015


Τρεις βδομάδες μετά την «11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας» και τα τρομοκρατικά χτυπήματα του αδίστακτου Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, η ακροδεξιά «έσεισε» το πολιτικό σκηνικό της χώρας στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να εμφανίζεται πρώτο κόμμα, επικρατώντας σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες και καταγράφοντας ιστορικά ποσοστά που κυμαίνονται από 27,2% έως και 30,8% σύμφωνα με τα exit polls ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.


Συγκεκριμένα, το Εθνικό Μέτωπο νίκησε κατά κράτος στην βόρεια περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία, όπου ηγείται του ψηφοδελτίου η Μαρίν Λεπέν, στα νοτιο-ανατολικά και την περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, όπου επικεφαλής είναι η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, και στην ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Αλσατία-Αρδέννες-Λωρραίνη, με επικεφαλής τον υπεύθυνο στρατηγικής του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό. Μάλιστα, οι δύο κυρίες φέρονται να θριαμβεύουν και να κερδίζουν πάνω από το 40% των ψήφων στις περιφέρειές τους.

Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με exit poll του Ifop-Fiducial, το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 30,6% ενώ ακολουθούν «οι Ρεπουμπλικάνοι» του Νικολά Σαρκοζί με 27% και πολύ πιο κάτω το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ με το απογοητευτικό 22,7%.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το εκλογικό αποτέλεσμα και τόνισε πως αποστολή του κόμματος είναι να κάνει πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα. Από την άλλη, ο πρόεδρος των «Ρεπουμπλικανών» σημείωσε πως οι Γάλλοι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες τους δίνοντας ψήφο στην ακροδεξιά ενώ ταυτόχρονα απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας ή απόσυρσης υποψηφίων με την Αριστερά για να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στην άνοδο και εν τέλει την ολοκληρωτική επικράτηση της ακροδεξιάς.

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωση του πρώτου γραμματέα του κόμματος των Σοσιαλιστών, αποσύρθηκαν οι υποψήφιοι από τις περιφέρειες όπου η νίκη του Εθνικού Μετώπου κατέστη «οικογενειακή υπόθεση» προκειμένου στο δεύτερο γύρο να συγκροτηθεί ένα «ρεπουμπλικανικό φράγμα» με τη συνδρομή και του Νικολά Σαρκοζί που θα αποτρέψει την εγκαθίδρυση του φασισμού και θα προασπίσει τη δημοκρατία.

Την ίδια ώρα λοιπόν που η Ευρώπη κλονίζεται από το ζήτημα του προσφυγικού με ολοένα και περισσότερα εθνικιστικά, ξενοφοβικά κόμματα να ενισχύουν την ρατσιστική τους ρητορεία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο προελαύνει δίχως να έχει αξιόλογες αντίπαλες δυνάμεις και δείχνει να βρίσκεται «προ των πυλών» της εξουσίας μιας και σε λιγότερο από δύο χρόνια έπονται οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Λύσεις πάνω στο κρίσιμο αυτό θέμα δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, επομένως η κυριαρχία της ακροδεξιάς Λεπέν που οικειοποιήθηκε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ήταν αν μη τι άλλω αναμενόμενη.

Το όραμα της όποιας εναπομείνασας ενωμένης Ευρώπης αποσαθρώνεται με το χειρότερο τρόπο, κυριευμένο από το τέρας του φασισμού που αναδεικνύεται τρομακτικά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo