Κειμενα

Κείμενα

Δημοσκόπηση ORB: Προτίμηση στο εθνικό νόμισμα δείχνουν οι Έλληνες

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016


Υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η πλειοψηφία των Βρετανών, «έλξη» αλλά και ταυτόχρονα φόβο για την έξοδο από το ευρώ φαίνεται να δείχνουν οι Έλληνες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρείας «ORB International» που διενεργήθηκε σε 14 χώρες με θέμα την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, στην Ελλάδα το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε πως επιθυμεί επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ενώ το 43% υποστήριξε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Καμία ιδιαίτερη προτίμηση είτε για το ευρώ είτε για το εθνικό νόμισμα, φέρεται να απάντησε το 12% των Ελλήνων. Να σημειωθεί πως πέρσι στην ίδια σφυγμομέτρηση, το 55% των Ελλήνων προτιμούσε έξοδο από το ευρώ και το 33% ήθελε η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. τάσσεται το 43% των Βρετανών ενώ παραμονή στην Ένωση καταγράφει το 36%. Αναποφάσιστο δήλωσε το 21% των ψηφοφόρων. Εάν μάλιστα αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών που επιθυμούν ένα «Brexit» ανεβαίνει στο 54% έναντι 46% όσων θέλουν παραμονή. Με βάση τα περσινά ποσοστά, η αντίστοιχη διαφορά ήταν στις 2 ποσοστιαίες μονάδες (51% - 49%).

Μέσα στις 14 χώρες όπου διενεργήθησαν παρόμοιες σφυγμομετρήσεις, οι χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. ήταν η Ρουμανία (85%), η Γερμανία (72%), η Φινλανδία (71%) και η Ισπανία (68%) ενώ το συνολικό ποσοστό των πολιτών και των 14 χωρών που θέλει την παραμονή, φτάνει το 62%. Αξίζει να σημειωθεί όμως το γεγονός ότι χώρες που παλαιότερα έδειχναν την προτίμησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ όπως η Ιταλία, τώρα το 42% των Ιταλών προτείνει έξοδο από το ευρώ. Σε αυτή την ανατροπή των δεδομένων, καθοριστικό παράγοντα ενδέχεται να αποτελεί η στάση του κόμματος "Κίνημα 5 Αστέρων" του λαοφιλούς ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο ξεκαθάρισε πλέον μετά από καιρό πως τάσσεται κατά του ευρώ.

Η σφυγμομέτρηση έγινε σε δείγμα 15.500 ατόμων στην Ευρώπη.

Πληροφορίες από: topontiki.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo