Κειμενα

Κείμενα

Άκαρπη η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των 28 της Ευρώπης και της Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα η οποία έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Μετά από 17 ώρες διαρκών συζητήσεων, οι ηγέτες της Ε.Ε. ναι μεν συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, ωστόσο έδωσαν παράταση μέχρι το διήμερο 17 – 18 Μαρτίου όπου θα διεξαχθεί εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Στο επίσημο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε σχετικά με τη συμφωνία Ευρώπης – Άγκυρας, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ώστε να ενισχύσει τις υποδομές φιλοξενίας προσφύγων ύψους 6 δις ευρώ καθώς και σχέδιο για μετεγκατάσταση και επαναπροώθηση προσφύγων «έναν προς έναν». Με την προοπτική αυτή, η Τουρκία θα δέχεται στα εδάφη της όλους τους παράτυπους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και των Σύρων, που εισέρχονται στα ελληνικά νησιά. Όσον αφορά την αναλογία «ένας προς έναν», η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δέχεται έναν σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε έναν που επαναπροωθείται από την Ελλάδα στη γείτονα χώρα. Να σημειωθεί πως η αρχική βοήθεια της Ε.Ε. για την Άγκυρα άγγιζε τα 3 δις.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ωστόσο, προκλήθηκαν ιδιαίτερες αντιδράσεις από πλευράς των 4 χωρών του Βίσεγκραντ οι οποίες διαφώνησαν καταρχήν στο θέμα επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας μάλιστα, Βίκτορ Ορμπάν, να ασκεί βέτο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση σχολίασε καυστικά την στάση των χωρών αυτών χαρακτηρίζοντάς την «υποκριτική» και τονίζοντας πως και δεν δέχονται να μετεγκαθίστανται πρόσφυγες και κλείνουν τα σύνορά τους.

Μετά τη λήξη της, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στα διεθνή μέσα πως η συζήτηση μπήκε ξανά στη σωστή βάση, φανερώνοντας εν μέρει την ικανοποίησή του για τις χώρες που ενδιαφέρθηκαν για το πρόβλημα ενώ τις ευθύνες έριξε στις χώρες που απομονώθηκαν. «Τα αποτελέσματα είναι ένα βήμα μπροστά,  εν τούτοις χρειάζονται πολλά ακόμα βήματα», προσέθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ηγέτες. Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η Τουρκία έχει λάβει ήδη μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και τόνισε πως παρόλο που υπήρχαν διαφωνίες ως προς τη θεωρία και την εφαρμογή των αποφάσεων, υπήρξε τελικά πρόοδος. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ, αποκρίθηκε πως «επιτελεί έργο στο Αιγαίο».

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με τη σειρά του παρείχε αμέριστη αλληλεγγύη στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βοηθηθεί ενώ στο θέμα της συνεργασίας Ε.Ε. – Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι «ειλικρινής και αποτελεσματική». Για το ΝΑΤΟ, δήλωσε πως αναμένονται αποτελέσματα στην περιοχή του Αιγαίου.

Από την άλλη μεριά, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επεσήμανε ότι η επιπλέον χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για τη βοήθεια των προσφύγων.

Παρόλ' αυτά, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), η UNICEF αλλά και η Διεθνής Αμνηστία  εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανακοίνωση αυτή. Η πρώτη, δια του περιφερειακού της διευθυντή για την Ευρώπη, Βενσάν Κοστέλ, απάντησε πως «η συλλογική απέλαση ξένων πολιτών απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»  και η συμφωνία «δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο». Η UNICEF, τόνισε πως «πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ακόμα ασαφείς» ενώ η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για «ηθικά και νομικά κενά» εφόσον η συμφωνία «υπονομεύει το ατομικό δικαίωμα για πλήρη και δίκαια επεξεργασία του αιτήματος ασύλου».

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvxs.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo