Αποψεις

απόψεις

Η «Λερναία Ύδρα» της διαπλοκής, οι ύαινες της δημοσιογραφίας και η γάτα των Ιμαλαΐων

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Το τελευταίο διάστημα πέρα από τα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία όπως το προσφυγικό, το φορολογικό και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ως μέγα θέμα με διαστάσεις εθνικής σημασίας και χαρακτήρα έχει αναδειχθεί και εκείνο της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.


Από την στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά την αναδιοργάνωση του τηλεοπτικού τοπίου στα ΜΜΕ καθώς επίσης και προτού αυτό κατατεθεί, όταν από τα μέσα του 2015 είχε ξεκινήσει η συζήτηση περί ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο των μίντια, απέκτησε αυτομάτως δύο βασικούς εχθρούς: σύμπασα την αντιπολίτευση και φυσικά σύσσωμο το επιτελείο της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβελείας με το δεύτερο μάλιστα να έχει αναλωθεί σε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού και συστηματικής παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Μετά και την πρόσφατη υπερψήφισή του από την κυβερνητική πλειοψηφία η οποία από ό,τι φαίνεται με το πέρας των καιρών δεν θα αργήσει να καταρρεύσει, ο πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών γίνεται πλέον σε καθημερινή βάση σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου βίου. Ανακοινώσεις, απαντήσεις, ανταπαντήσεις και σκληρές αντιπαραθέσεις ένθεν κακείθεν συνθέτουν το παζλ αυτής της κόντρας που έχει ξεσπάσει και που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει. Από τη μια, η κυβέρνηση κατηγορεί αντιπολίτευση και ΜΜΕ για προστασία της διαπλοκής και ασυδοσία αντίστοιχα και από την άλλη εκείνοι που βρίσκονται στην απέναντι όχθη επικρίνουν την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να ελέγξει τους μελλοντικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και να επιβάλει μια «νέα διαπλοκή» κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει πρωτίστως να παρατηρηθεί στο φλέγον αυτό θέμα είναι το ζήτημα βιωσιμότητας των ελληνικών ΜΜΕ. Δεν νοείται σε μια υποτιθέμενη ευνομούμενη πολιτεία να κυριαρχεί επί 27 συναπτά έτη η αναρχία, η ασυδοσία, η προχειρότητα, η απαξίωση νόμων και διαγωνισμών και να διαιωνίζεται το καθεστώς ανομίας με τις προσωρινές άδειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που έχουν καταχωρηθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ, τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας οφείλουν 18.086.000 ευρώ για φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, οι περιφερειακοί σταθμοί χρωστούν 181.000 ευρώ ενώ τα πανελλαδικά κανάλια χρωστούν επιπλέον άλλα 4.886.000 ευρώ από πρόστιμα που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Περιττό δε να αναφερθεί πως οι μιντιακοί όμιλοι των πέντε ολιγαρχών που νέμονται την πίτα των ΜΜΕ για δεκαετίες οφείλουν να ξοφλήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω ζημιών και δανείων που λάμβαναν αυθαίρετα από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες.

Επιπλέον, όπως δεν είναι ορθό να παρακάμπεται το ζήτημα της απόλυσης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων εκ των οποίων οι περισσότεροι θα μείνουν εκτός επαγγελματικής στέγης και συνεπώς άνεργοι, δεν είναι και ορθό να παραβλέπεται το ζήτημα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δεδομένα. Είναι αδύνατον μια χώρα όπως η Ελλάδα με μικρό πληθυσμό συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να διαθέτει 8 κανάλια πανελλήνιου βεληνεκούς την ώρα που σε χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό και διαφημιστική αγορά λειτουργούν 5-6 κανάλια και σε κράτη αναλόγου μεγέθους με της Ελλάδας λειτουργούν 2-4 πανελλαδικοί σταθμοί. Δεν είναι θέμα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας επομένως, είναι θέμα δικαιοσύνης και νομιμότητας.

Την άποψη αυτή περί κάθαρσης, δεν την υποστηρίζουν μονάχα οι δύο συγκυβερνώντες. Την υποστηρίζει ακόμα και ο επί χρόνια «γαλάζιος» βουλευτής Βύρων Πολύδωρας ο οποίος επεσήμανε εμμέσως πλην σαφώς ότι το σχέδιο νόμου του υπουργού Παππά βάζει τέλος στην ασυδοσία των νταβατζήδων καταλογίζοντας επιπροσθέτως τις ευθύνες στο πρώην κόμμα του για παρακώλυση του διαγωνισμού και της σύστασης του ΕΣΡ. Την υποστηρίζει δε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ο οποίος φανερώνει έκδηλα την αποστροφή του στο σάπιο και διεφθαρμένο μιντιακό σύστημα που απαρτίζεται από αργυρώνητους δημοσιογράφους που καταστρατηγούν κάθε αρχή δεοντολογίας και έχουν κάνει συνήθεια την διαστρέβλωση της αλήθειας καθώς και την μετατροπή της πληροφορίας από κοινωνικό αγαθό σε μέσο προπαγάνδας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των καναλαρχών.

Την τελευταία βδομάδα, έχει προκύψει και η προσωπική σύγκρουση μεταξύ του εκδότη και επιχειρηματία Σταύρου Ψυχάρη και του Αλέξη Τσίπρα η οποία δε λέει να κοπάσει και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» που εκδίδεται από τον ΔΟΛ του κ. Ψυχάρη, έγιναν τέσσερις συναντήσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες με μοναδική μάρτυρα μια... γάτα των Ιμαλαΐων! Σε αυτές τις συναντήσεις ο εκδότης φέρεται να ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαγράψει τα δάνεια της επιχείρησής του καθώς και να του χαρίσει απλόχερα το κανάλι στο οποίο συμμετέχει ως μέτοχος ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από το γεγονός ότι φημολογείται πως του υποσχέθηκε να τα υλοποιήσει, μαθαίνουμε ακόμη ότι επιθυμούσε να αναβαθμιστεί πολιτικός συντάκτης του Mega, να προσληφθεί στο δελτίο του καναλιού κεντρικός αρθρογράφος της «Αυγής» και να αντικατασταθεί ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα σε αυτή την υπόθεση δεν το γνωρίζουμε. Ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε με πάσα ειλικρίνεια είναι πως αν δεν υπάρξουν αποκαλύψεις με αποδείξεις και δεν παρέμβει η Δικαιοσύνη, τότε θα μιλάμε για ένα τεράστιο φιάσκο.

Κάποια στιγμή λοιπόν, οφείλει η αντιπολίτευση να μην προβαίνει σε στείρες καταγγελίες αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα και κοινή παραδοχή όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη μη βιωσιμότητα των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών, να μάχεται για την υπέρβαση αφήνοντας στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Εκεί φαίνεται ποιος εξυπηρετεί τα αιτήματα του λαού και ποιος είναι διαπλεκόμενος. Άλλωστε σχεδόν όλοι ψήφισαν τον Αύγουστο το 3ο μνημόνιο. Μην παριστάνουν τους αδαείς και τους πρωτόπλαστους σε ένα κακοπαιγμένο θέατρο που έχει καταντήσει ανιαρό.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo