Κειμενα

Κείμενα

Διάλογοι Τόμσεν – Βελκουλέσκου: Οι εκβιασμοί και το στήσιμο μιας de facto χρεοκοπίας

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016


Είναι αλήθεια πως όταν ο μέσος Έλληνας αντικρίζει τα δύο αυτά πρόσωπα, η πρώτη εντύπωση που του δημιουργείται είναι πως πρόκεινται για οικονομικούς εγκληματίες που βυσσοδομούν στο παρασκήνιο και προκαλούν ένα έντονο αίσθημα αποστροφής.

Η διαρροή των απομαγνητοφωνημένων διαλόγων του Πολ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέκσκου από το WikiLeeks, μπορεί να προκάλεσε έκπληξη αλλά και χαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και της τελευταίας φάσης της αξιολόγησης, ωστόσο κατέγραψε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ρόλο που διαδραματίζει το ΔΝΤ ως στυγνός νεοφιλελεύθερος θεσμός: να «πολτοποιήσει» την ελληνική κοινωνία και να προκαλέσει περαιτέρω φτωχοποίηση βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την απειλή πιστωτικού γεγονότος.


Οι εκβιαστικές συνομιλίες αυτό μαρτυρούν. Το ΔΝΤ, το οποίο πέραν των άλλων αντιμετωπίζει και απαξιωτικά την ελληνική πλευρά με την τελευταία απλά να τα αποδέχεται μαζοχιστικά, πιέζει διαρκώς με τη γνωστή και πάγια τακτική του: αν δεν προβείς στην περικοπή συντάξεων, θα βιώσεις τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών και της άτακτης χρεοκοπίας. Αυτό που δεν διασαφηνίζει βέβαια είναι το γεγονός ότι αυτή η συνταγή που προτείνει οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία de facto χρεοκοπία, σε έναν αργό, βασανιστικό και επώδυνο θάνατο.

Η γενοκτονία της Ελλάδας δεν συντελείται ωστόσο μόνο από το ίδιο το Ταμείο που προφανώς εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα. Έχει και την υπογραφή της γερμανοκρατούμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης, του υποτακτικού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, πράγμα που σημαίνει πως ο πόλεμος που διεξαγάγει το Μαξίμου εναντίον της στάσης του ΔΝΤ, είναι για το θεαθήναι. Εάν η μεταλλαγμένη κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αντισταθεί στους σύγχρονους οικονομικούς δολοφόνους, τότε θα κυνηγούσε μία άλλη πολιτική μακριά από τα πλαίσια της λιτότητας και των μνημονίων και δεν θα αρκείτο στο ηττοπαθές there is no alternative.

Ακόμα και στο σενάριο ελάφρυνσης του χρέους το οποίο καταντά φαιδρό, η Ελλάδα βγαίνει πάλι χαμένη γιατί θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών και να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο των συνταξιούχων. Ενώ λοιπόν η σφαγή είναι δεδομένη, ο έλληνας πρωθυπουργός με περισσό θράσος παρουσιάζεται ως υπερασπιστής μιας αόρατης Ευρώπης δηλώνοντας πως δεν θα αφήσει τον Τόμσεν να την διαλύσει. Αλήθεια όμως, ποια Ευρώπη θέλει να σώσει; Την Ευρώπη της ξενοφοβίας και των κλειστών συνόρων;

Όλα δείχνουν πως βαθμιαία στρώνεται ο δρόμος για το 4ο μνημόνιο που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τη χώρα. Άλλωστε οι θυσίες των ελλήνων πολιτών μέσα σε αυτό το θανατηφόρο πλαίσιο είναι a priori χαμένες. Το ομολογούσε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και κατήγγελλε αρειμανίως τα καταστροφικά μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας. Τώρα όμως, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιθυμεί πάση θυσία να κλείσει η αξιολόγηση, κι ας είναι αποτυχημένη.

Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται με τέτοιου είδους τερτίπια να συγκρουστεί ολοκληρωτικά με το ΔΝΤ, ούτε φυσικά οι εκπρόσωποι του θεσμού θα αποχωρήσουν από μόνοι τους λόγω της παιδαριώδους συμπεριφοράς που παρουσιάζει η πρώτη. Η σύγκρουση θα επέλθει με ρήξη και ρήξη συνεπάγεται το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέταξε περίτεχνα στον κάλαθο των αχρήστων. Όλα τα άλλα πυροτεχνήματα είναι για κατανάλωση.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo