Αποψεις

απόψεις

Διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ Πορτοσάλτε, Μαλέλης και Κονιτόπουλος για την στάση τους στο δημοψήφισμα. Επιπλήξεις σε Τρέμη, Καψή, Σαράφογλου, Χούκλη – Αθώοι Πρετεντέρης και Οικονόμου

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016


Ποινές και επιπλήξεις επέβαλε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους για αντιδεοντολογική συμπεριφορά κατά τον τρόπο κάλυψης του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015.

Από την Ένωση μοιράστηκαν ποινές διαγραφής στον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη για 18 μήνες, στον Άρη Πορτοσάλτε ποινή διαγραφής ενός έτους ενώ στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, επιβλήθηκε ποινή διαγραφής 6 μηνών.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, μόνο επιπλήξεις με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας επιβλήθηκαν στην Όλγα Τρέμη που προσφάτως παραιτήθηκε από μέλος της ΕΣΗΕΑ, την Μαρία Σαράφογλου, τον Μανώλη Καψή και τη Μαρία Χούκλη ενώ «αθώοι» κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης και Δημήτρης Οικονόμου καθώς δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας για τα σχόλιά τους στον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πάνο Καμμένο αντίστοιχα.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον διευθυντή Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη ο οποίος με άρθρο του καταγγέλλει την απόφαση της Ένωσης Συντακτών ως «αντιδημοκρατική που μοναδικό στόχο έχει το χτύπημα της ελευθεροτυπίας». Παράλληλα την θεωρεί «επικίνδυνη γιατί ανοίγει το δρόμο σε καθεστωτικές λογικές ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη», «μεροληπτική γιατί δεν εκλήθη κανείς που υπερασπιζόταν το ΟΧΙ», «αυταρχική αφού κάνοντας επίδειξη δύναμης στέλνει μαθήματα στους δημοσιογράφους», «διχαστική αφού δημιουργεί ρήγμα στη ενότητα των δημοσιογράφων» καθώς επίσης «εμπαθή και κατευθυνόμενη» διότι είναι γνωστές οι απόψεις του που «ενοχλούν την στρατευμένη πλειοψηφία του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού».

Εμείς να προσθέσουμε προς αντιδιαστολή των καταγγελιών του κ. Μαλέλη πως κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος τα ιδιωτικά κανάλια ισοπέδωσαν κάθε αρχή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη κάνοντας πασιφανή προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ προβάλλοντας 10πλάσια ρεπορτάζ και αποσιωπώντας εκείνα του ΟΧΙ. Να θυμήσουμε ακόμα τη φίμωση αγανακτισμένων πολιτών έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών, τη λογοκρισία καλλιτεχνών όπως του Κλέωνα Γρηγοριάδη στο ΜEGA, τους προπαγανδιστικούς και ανυπόστατους τίτλους στα δελτία ειδήσεων καθώς και τη δημοσίευση φωτογραφιών από τη Νότια Αφρική το 2012!

Κάποιοι κανόνες λοιπόν είναι σωστό να τηρούνται, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το δημοσιογραφικό λειτούργημα που συνεπάγεται ευθύνη απέναντι στην κοινή γνώμη και καθιστά την πληροφόρηση του πολίτη, κοινωνικό αγαθό.

Πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo