Κειμενα

Κείμενα

Η εκπληκτική ιστορία της λέξης «βωμολόχος»

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016


Την σήμερον ημέρα όταν αποκαλούμε κάποιον βωμολόχο, εννοούμε κάποιον ο οποίος χρησιμοποιεί άσεμνες και χυδαίες εκφράσεις, τον αθυρόστομο και τον αισχρολόγο. Ποια είναι όμως η ετυμολογία αυτής της λέξης και από πού προέρχεται;

Η λέξη είναι σύνθετη και αποτελείται από τα συνθετικά: βωμός + λόχος. Στα αρχαία ελληνικά, λόχος σημαίνει «ενέδρα», «καρτέρι». Ως εκ τούτου υπάρχει και το ρήμα ελλοχεύω (ελλοχάω-ώ) που σημαίνει καραδοκώ, παραμονεύω για να επιτεθώ με αιφνίδιο τρόπο. Επίσης, άμεσα σχετιζόμενες είναι και οι έννοιες «λέχομαι» (=ξαπλώνω), «λέχος»(=κρεβάτι, ανάκλιντρο) και «λεχώνα».

Η έννοια «βωμολόχος» έχει τη δική της ιστορία και συνδέεται λοιπόν με τις θυσίες στους βωμούς κατά την αρχαιότητα. Ο βωμολόχος ήταν εκείνος ο επαίτης που παραμόνευε κρυμμένος γύρω από το βωμό προκειμένου να αρπάξει το κρέας που προσφερόταν ως αφιέρωμα στους θεούς. Ο εκάστοτε ιεροφάντης όμως που ήταν υπεύθυνος για την πραγματοποίηση του τελετουργικού, αρνιόταν να μοιράσει το σφάγιο προτού τελεστεί όλο το τυπικό.

Έτσι, όταν ο άπληστος και θρασύς ζητιάνος ζητούσε ανυπόμονα ένα κομμάτι από το προοριζόμενο για θυσία κρέας, προέβαινε σε αισχρές λεκτικές εκφράσεις που οδηγούσαν στη συνέχεια σε τσακωμούς μεταξύ αυτού και του υπευθύνου των θυσιών. Η στιχομυθία αυτή ονομάστηκε βωμολοχία και ο βωμολόχος που αρχικά ήταν ο «περί τους βωμούς λοχών», κατέληξε να σημαίνει «αυθάδης» και «χυδαίος».

Πληροφορίες από: sarantakos.wordpress.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo