Κειμενα

Κείμενα

Οι δανειστές νομοθετούν, η Βουλή ψηφίζει

Σάββατο, 7 Μαΐου 2016


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Την Κυριακή 8 Μαΐου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αντιπολίτευση των μνημονίων, γράφουν για ακόμα μια φορά με μελανά χρώματα την πολιτική ιστορία της χώρας καθώς το αργά το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό «λαιμητόμος».

Η κυβέρνηση, πιστή ξανά στο καθήκον της, επιθυμεί άρον-άρον να περάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τα μέτρα που πλήττουν ανεπανόρθωτα τους Έλληνες φορολογούμενους αφού οι δανειστές έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να συγκληθεί το 
Eurogroup της Δευτέρας αν δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή.


Ως ένδειξη αποφασιστικότητας, ετοιμότητας και καλής θέλησης απέναντι στους δανειστές, η κατοχική κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προβάλλει το αληθινό της πρόσωπο και με την «καραμέλα» της διαπραγμάτευσης, προσπαθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δανειστών μολονότι δεν έχουν ακόμη την τελική έγκρισή τους, πράγμα που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν προς το χειρότερο. Άλλωστε, από τον Αύγουστο τους 2015 με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου έχει δεσμευτεί να μην λαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες χωρίς αυτές να έχουν την οριστική αποδοχή του κουαρτέτου του ΔΝΤ, της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ESM. Άλλοι νομοθετούν και κυβερνούν και άλλοι υπογράφουν.

Στην ουσία, το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής είναι αυτά που είχαν συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι με τη σύμφωνη γνώμη των 222 βουλευτών. Η ΝΔ με τα υπόλοιπα φιλοευρωπαϊκά κόμματα παίζουν σε διπλό ταμπλό εμπαίζοντας για πολλοστή φορά τον ελληνικό λαό. Από τη μια πλευρά, κατακρίνουν την κυβέρνηση για τις διαδικασίες φαστ-τρακ που εισαγάγει και από την άλλη, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια προωθώντας το δήθεν αντιμνημονιακό τους πρόσωπο καθώς είναι γνώστες και συνένοχοι στα επαχθή μέτρα που πρόκεινται να περάσουν τα «μαύρα μεσάνυχτα».

Το κατάπτυστο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο γονατίζει τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άλλοι πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται με το ένα πόδι στον τάφο. Οι συντάξεις και τα επιδόματα περικόπτονται, οι εισφορές αυξάνονται, η φορολογία στα καύσιμα και τα προϊόντα μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% γίνεται ασφυκτική ενώ επιβάλλονται ειδικά τέλη στις συνδρομητικές τηλεοράσεις, στο Διαδίκτυο και τη διανομή στα ξενοδοχεία.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά θέλει να πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ωστόσο, η ανάπτυξη αλλά και μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους, δείχνουν να απομακρύνονται και να αποτελούν άπιαστο όνειρο. Είναι βέβαιο πως η ύφεση θα γιγαντωθεί και μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί η επόμενη κυβέρνηση, αν δεν έχει παραμείνει η τωρινή, να αποδεχθεί νέο πακέτο μέτρων με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Αύριο λοιπόν, οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή αποφασίζουν να βάλουν μια ακόμα ταφόπλακα στο μέλλον μας και να σηκώσουν ψηλά τα χέρια ψηφίζοντας το νομοσχέδιο-έκτρωμα υποτακτικά, εθελόδουλα, κατά την προσφιλή τους τακτική.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo