Κειμενα

Κείμενα

#Παραιτηθείτε! (ή η νεοφιλελεύθερη επανάσταση της μπουρζουαζίας, μέρος 2ο)

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 8 το απόγευμα, αναμένεται να διεξαχθεί στην πλατεία Συντάγματος η εκδήλωση των αντιφρονούντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση που για τους διοργανωτές της έχει λάβει τη μορφή εξέγερσης κατά του «εθνικοσοσιαλιστικού μορφώματος της Αριστερο-δεξιάς», όπως διατείνονται, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συνέχεια της διαδήλωσης των «Μένουμε Ευρώπη», οι οποίοι την περίοδο του δημοψηφίσματος ασκούσαν δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριζαν με δεκάδες πλακάτ το ΝΑΙ και δεν παρέλειπαν να φωτογραφηθούν με στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των υπόλοιπων φιλοευρωπαϊκών νεοφιλελεύθερων κομμάτων που επιδοκίμαζαν την πρωτοβουλία.

Με τον τίτλο «Παραιτηθείτε. Ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα. Πολίτες μόνο», εκείνοι που θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση ζητούν αφενός μεν την πτώση της κυβέρνησης όσο πιο σύντομα γίνεται και αφετέρου προτείνουν συγκεκριμένες θέσεις που θα ζήλευαν και οι πιο γνήσιοι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού. Μεταξύ άλλων, προτείνουν «δραστική μείωση του ΦΠΑ, των νέων έμμεσων και των άμεσων φόρων», «δραστικές περικοπές δαπανών», «μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής» και «αλλαγή πολιτικής».

Ωστόσο, το οξύμωρο είναι πως μολονότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους και αποκρύπτουν την κομματική τους ταυτότητα χρησιμοποιώντας κάλπικα συνθήματα όπως «ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα», εντούτοις έχουν μια ύπουλη και υφέρπουσα στόχευση. Η διαδήλωση με το κεντρικό σύνθημα «Παραιτηθείτε», δεν έχει σκοπό να «ρίξει» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το καλό των Ελλήνων αλλά να «στρώσει το χαλί» στον επίδοξο πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται δηλαδή περί καπήλευσης και χειραγώγησης της αγανάκτησης των πολιτών καθότι οι αληθινές επαναστάσεις δεν φορούν μάσκα αλλά έχουν ταυτότητα, ηγέτες και όραμα για το μέλλον.

Η διαπίστωση αυτή μαρτυρείται εξάλλου και από τα ονόματα μερικών συμμετεχόντων της εκδήλωσης οι οποίοι τα τελευταία χρόνια της κρίσης τουλάχιστον, ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε «ακραίος νεοφιλελευθερισμός». Είναι άνθρωποι που εκφράζονται πολιτικά από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τον Τζήμερο και ισχυρίζονται προφανώς πως το μνημόνιο επί διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν καλύτερο.

Η διαδήλωση αυτή που θέτει ως προτεραιότητα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, έρχεται να προσθέσει άλλο ένα οξύμωρο σχήμα: το γεγονός ότι ουσιαστικά βρίσκεται σε μερική αν όχι πλήρη σύμπλευση με τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει άλλοι είναι οι λόγοι της προσπάθειας αυτής.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo