Κειμενα

Κείμενα

Brexit: Ευρώπη τετέλεσται

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Μετά από 43 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε ψηφίζοντας Brexit. Η απόφαση αυτή του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ένωση με ποσοστό 52%, προκάλεσε και ενδέχεται να προκαλέσει στο απώτερο μέλλον ένα ντόμινο εξελίξεων τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Η Ευρώπη με την υπάρχουσα μορφή της έδειξε σε πρώτη φάση με τους Βρετανούς ότι δεν εμπνέει πλέον και τόση αξιοπιστία. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αρχίζει βαθμηδόν να καταρρέει και το πουλόβερ της Ε.Ε. σταδιακά να ξυλώνεται. Από τη μια πλευρά, υπάρχει η ανάκτηση της κυριαρχίας και πλήρους ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και από την άλλη, παραμονεύει ο κοινός εχθρός που δεν είναι άλλος από την γιγάντωση του φασισμού.

Μετά την έκβαση του αποτελέσματος, πολλοί δεν πείστηκαν ενώ πολλοί δε περισσότεροι σοκαρίστηκαν καθώς μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής το Bremain βρισκόταν μπροστά στην καταμέτρηση των ψήφων έναντι του Brexit. Μια μεγάλη μερίδα υποστηρικτών της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. μάλιστα δεν το έχουν συνειδητοποιήσει καν με αποτέλεσμα να ζητούν και δεύτερο δημοψήφισμα συλλέγοντας υπογραφές. Ωστόσο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κινήσει όλες τις διαδικασίες εξόδου της, σεβόμενη τη βούληση του λαού του.

Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το Brexit υπερίσχυε του Bremain. Βέβαια, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, συνέβη ένα αναπάντεχο γεγονός. Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τζο Κοξ, δολοφονήθηκε έξω από μια βιβλιοθήκη όπου θα συναντούσε τους ψηφοφόρους της από έναν οπαδό του Brexit ο οποίος λίγο πριν την αποτρόπαια πράξη του, φώναξε το ακροδεξιό σύνθημα «πρώτα η Βρετανία». Τότε ως δια μαγείας, η πλάστιγγα έγειρε άμεσα ελαφρά υπέρ του Bremain. Η Κοξ υπήρξε μια λαοπρόβλητη πολιτικός, συμπαθητική, χαμηλών τόνων και άνω απ’ όλα, μια τίμια μητέρα και σύζυγος. Πάντως, πολλά σενάρια που ακούστηκαν έκαναν λόγο και για σκόπιμη επίθεση εις βάρος της συγκεκριμένης πολιτικού καθώς η δολοφονία της θα άγγιζε βαθύτατα συναισθηματικά την κοινή γνώμη. Κάτι τέτοιο όμως, δεν επικράτησε. Αντιθέτως, γύρισε μπούμερανγκ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν μάλλον εχθρικά. Δεν μπορούν αλλιώς να ερμηνευθούν οι δηλώσεις τόσο της Καγκελαρίου Μέρκελ που ζήτησε από τους Βρετανούς να το ξανασκεφτούν όσο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος ανέφερε ρητά πως δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να δίνουν προτεραιότητα στα εθνικά τους συμφέροντα διότι διαφορετικά η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Από τα χείλη τους, φάνηκε εμμέσως η αλλεργία που τους διακατέχει απέναντι στην πραγματική δημοκρατία. Οι αποφάσεις των λαών αποδείχθηκε πως δεν αρέσουν και τόσο στους ηγέτες της Ένωσης.

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, φωνάζουν για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Φορείς αυτών των αιτημάτων είναι ως επί το πλείστον οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές μεταξύ αυτών, η Μαρίν Λεπέν, ο Βίκτορ Ορμπάν και ο Ματέο Σαλβίνι. Στην Ελλάδα, οι μόνοι που ενθουσιάστηκαν από το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία ήταν η Χρυσή Αυγή και τα μικρότερα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι και σε μια περίπτωση Grexit, εκείνοι που πρώτοι θα καρπωθούν το αποτέλεσμα θα είναι οι ομοϊδεάτες του Φάρατζ, της Λεπέν και των λοιπών νεοφασιστών.

Οι εξελίξεις στη Βρετανία τρέχουν. Ο Κάμερον μετά το αποτέλεσμα υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Στις τάξεις των Συντηρητικών επικρατεί χάος όπως και στις τάξεις των Εργατικών, όπου ο ηγέτης Τζέρεμι Κόρμπιν, που είχε την στήριξη του Γιάνη Βαρουφάκη, επίσης παραιτήθηκε. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο δεξιός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ ενώ για την ανάληψη της πρωθυπουργίας τα πάντα είναι ρευστά.

Στην Σκωτία, η πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζον ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθεσία που επιτρέπει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Στο τελευταίο δημοψήφισμα του 2014, οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55% έναντι 45% ενώ στο βρετανικό δημοψήφισμα, το 62% ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Sunday Post, το 59% των Σκωτσέζων επιθυμεί την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της Βορείου Ιρλανδίας, Μάρτιν ΜακΓκίνες. Οι πολίτες της Β. Ιρλανδίας ψήφισαν και αυτοί Bremain με 56% ενώ Brexit με 53% ψήφισαν Άγγλοι και Ουαλοί.

Η επόμενη μέρα θα βρει τους εθνικά ανεξάρτητους πια Βρετανούς σε αχαρτογράφητα ακόμη νερά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κατάσταση που θυμίζει έντονα τον Πύργο της Βαβέλ αφού έχει καταστεί ένα μόρφωμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Γερμανίας.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo