Κειμενα

Κείμενα

Απλή αναλογική α λα καρτ

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Νόμος του κράτους με 179 ψήφους έγινε ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης για την απλή αναλογική. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 200 ψήφους μετά και την άρνηση της Χρυσής Αυγής να συμμετέχει στη διαδικασία και έτσι το νομοσχέδιο δεν θα τεθεί σε ισχύ στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές κι αν γίνουν αλλά στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.

Επί της αρχής υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, κατά ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι – ήτοι η τρόικα εσωτερικού – ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ το οποίο διαφώνησε μόνο στο άρθρο 3 που αφορούσε τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%. Όσο για τη Χρυσή Αυγή που απείχε της ψηφοφορίας, δικαιολογείται εφόσον «ονειρεύεται» σύστημα όπως αυτό της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν φυσικά οι συνήθεις αψιμαχίες των πολιτικών αρχηγών και βουλευτών καθώς και η γραφικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Πολλή αμετροέπεια, λίγη ουσία. Γίναμε ξανά θεατές του ίδιου θέατρου του παραλόγου με πρωταγωνιστές ηγέτες «πιόνια» και κομπάρσους «παρά φύσιν σοσιαλίστριες» και «ακροδεξιές αποφύσεις». Το υψίστης σημασίας ζήτημα της απλής αναλογικής που ειρήσθω εν παρόδω μόνο απλή αναλογική δεν είναι, αμαυρώθηκε από ακατάσχετες ύβρεις και επιθέσεις εκατέρωθεν που στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρουν καθόλου τον ελληνικό λαό την ώρα που βλέπει με τα κυάλια την έννοια «επιβίωση».

Για να μιλήσουμε σοβαρά και ορθολογικά λοιπόν και όχι με τη γλώσσα των πολιτικάντηδων του συνταγματικού και μη τόξου, ο εκλογικός νόμος για την απλή αναλογική έχει κάποια θετικά χαρακτηριστικά αλλά και ένα μείζον τρωτό σημείο που είναι και το θεμελιώδες: το όριο εισόδου στη Βουλή από 3% και πάνω.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι στη σημερινή εποχή, οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην Ελλάδα αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Κανένα κόμμα, όσες φρούδες υποσχέσεις και να εξαγγείλει, δεν πρόκειται να χαρεί τη μοναξιά και την ισχύ της αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό, μοναδική διέξοδος αποτελεί η απλή αναλογική.

Ωστόσο, απλή και ανόθευτη αναλογική η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβερνήσεων με ευρύτερες συνεργασίες, δεν νοείται με πλαφόν. Είναι σαν να ζητάει κάποιος απεγνωσμένα την πλήρη ελευθερία του από τον κατακτητή και αυτός αντί να τον απελευθερώνει, να τον κρατά φυλακισμένο δίνοντάς του μόνο τα στοιχειώδη για να ζήσει. Το σύστημα της απλής αναλογικής σημαίνει ισότητα, ισηγορία και δημοκρατία. Δεν μπαίνει σε καλούπια.

Ο Έλληνας πολίτης αυτής της χώρας που ουσιαστική δημοκρατία δεν έζησε ποτέ του, έχει τεράστια ανάγκη να εκπροσωπείται στη Βουλή από το κόμμα το οποίο ψηφίζει ούτως ώστε η ψήφος του να έχει ίση αξία και να μην πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων. Η κατάσταση αυτή όμως θα συνεχίσει να υφίσταται καθώς η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για αυτόν τον τομέα. Αντιθέτως, μερίμνησε για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου στους 17αρηδες προκειμένου να μην αποδοκιμαστεί πλήρως από το λαό και δεν αφήσει ένα αριστερό στίγμα στην ιστορία. Στοιχεία ναι μεν θετικά αφού προσδίδουν αξιοκρατία στο εκλογικό σύστημα και απομακρύνουν τον κίνδυνο απολιτικοποίησης των νέων αλλά δεν συμπληρώνουν ολόκληρο το παζλ της απλούστατης αναλογικής.

Η κυβέρνηση θέλοντας να προχωρήσει επιτέλους σε αυτή τη θεσμική αλλαγή, δείχνει να δυσκολεύεται και να μην μπορεί να τελειοποιήσει το έργο της γιατί πολύ απλά, θέλει απλή αναλογική… α λα καρτ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo