Κειμενα

Κείμενα

Η Τουρκία στα χνάρια της Συρίας

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Τις τελευταίες μέρες μετά το πραξικόπημα-παρωδία που εκτυλίχθηκε στη γείτονα χώρα, τα σενάρια οργιάζουν. Πολλοί αρχικά, κατά την έκρηξη του πραξικοπήματος, μίλησαν για οργανωμένη προσπάθεια που υποκινήθηκε από μια μερίδα ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και το κίνημα Hizmet του ιεροκήρυκα του Ισλάμ, Φετουλάχ Γκιουλέν, με σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση Ερντογάν ενώ όταν η κατάσταση πήρε μέσα σε λίγες μόλις ώρες διαφορετική τροπή, δόθηκε στους περισσότερους η εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα καλοσχεδιασμένο κατασκεύασμα προς όφελος του Τούρκου «σουλτάνου».

Το «μίνι» πραξικόπημα που δεν διήρκησε παραπάνω από 4 ώρες χαρακτηρίστηκε ένα φιάσκο για τους επίδοξους πραξικοπηματίες. Ωστόσο, για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στο παρελθόν μας έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές πόσο στυγνός και σκληρός δικτάτορας είναι, κάθε άλλο παρά αποτυχημένο δεν ήταν. Ειδικότερα, όταν επέστρεψε στην Τουρκία ως διωκόμενος από το «παράλληλο κράτος» όπως είθισται να επισημαίνει στις δημόσιες τοποθετήσεις του, εμφανίστηκε ως ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, ως ένας άλλος Αδόλφος Χίτλερ.

Με το παμπόνηρο μυαλό του δημιούργησε εσωτερικούς εχθρούς για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα και πράγματι πέτυχε αυτό που ήθελε. Όντας πλέον πανίσχυρος και παντοδύναμος, απέκτησε υπερεξουσίες ξηλώνοντας τους κρατικούς μηχανισμούς με μαζικές εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων στρατιωτικών, αστυνομικών και δικαστικών. Το κράτος έγινε πιο συγκεντρωτικό και πιο απολυταρχικό. Το κράτος είναι αυτός, όπως θα έλεγε άλλοτε παραφρασμένα ο Λουδοβίκος ΙΔ’. Μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει πως θα επαναφέρει και τη θανατική ποινή προκειμένου να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι που συνέβαλαν σε αυτή την προδοσία και επιχείρησαν να καταλύσουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η προσωπικότητά του είχε φθαρεί τόσο από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους όσο και από τις σχέσεις του με το ISIS, ο Ερντογάν δεν έχασε από όλο αυτό το σκηνικό αλλά αντιθέτως νίκησε. Κατάφερε να αυξήσει τη δημοτικότητά του και να γίνει για το λαό του ένας ήρωας.

Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη, πιστή στην υποτέλεια και την υποταγή της, δεν παρέλειψε να ισχυριστεί πως πρέπει να διασφαλιστεί η συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία και να εκδοθούν οι 8 πραξικοπηματίες καθώς τα επιχειρήματα του Ερντογάν ευσταθούν. Τώρα, το κατά πόσο ο Τούρκος δικτάτορας κόπτεται για τη νομιμότητα, τη δημοκρατία και την ειρήνη, αυτό έχει κριθεί από την ιστορία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν ξέχασε να λάβει υπ’ όψιν του ένα σημαντικό παράγοντα και αυτός δεν είναι άλλος από τον εμφύλιο διχασμό του ίδιου του τουρκικού λαού του. Η Τουρκία μετά από αυτό το πραξικόπημα των ολίγων ωρών, μοιάζει να υπολείπεται σταθερότητας και να ακολουθεί τα χνάρια της πολύπαθης Συρίας. Όπως στη Συρία του Άσαντ υπάρχουν οι καθεστωτικές δυνάμεις, ο Ελεύθερος συριακός στρατός και οι δύο ισλαμικές οργανώσεις, το ISIS και η Αλ Νούσρα που μάχονται μεταξύ τους και όλες μαζί διεξάγουν πόλεμο εναντίον του δικτάτορα Άσαντ και του στρατού, έτσι και στην Τουρκία διαμορφώνεται μια κατάσταση χαοτική με κεμαλικούς, Κούρδους και λιποτάκτες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη, 100 Τούρκοι κεμαλικοί στρατιώτες λιποτάκτησαν και ανέβηκαν στα βουνά την στιγμή που το αντάρτικο των Κούρδων του ΡΚΚ εναντίον του Τούρκου προέδρου συνεχίζεται.

Το τι θα ακολουθήσει στη γειτονική χώρα θα το μάθουμε στο άμεσο μέλλον όπως επίσης και εάν το πραξικόπημα ήταν πραγματικό ή στημένο από τον Ερντογάν και τις μυστικές υπηρεσίες του. Πάντως, αυτό που είναι πασιφανές είναι ότι η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και ο Τούρκος ηγέτης θα πρέπει να ξανασκεφτεί σοβαρά εάν θα εξακολουθήσει να ταυτίζει τις προσωπικές του επιδιώξεις με το συμφέρον της κοινωνίας, διότι αργά ή γρήγορα η οργή της θα ξεχειλίσει και ο ίδιος θα βρεθεί πια αιχμάλωτος όχι των αντιφρονούντων του στρατού αλλά του ίδιου του τουρκικού λαού χάρη στον οποίο βρίσκεται γαντζωμένος στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo