Κειμενα

Κείμενα

Πώς η αρχαιοελληνική έννοια «ιδιώτης» κατέληξε να ταυτίζεται με την αγγλική λέξη «idiot»

Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016


Αν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αναζητούσαμε τις πηγές του κακού στο οποίο έχουμε περιέλθει ως έθνος, η πρώτη σκέψη που θα μας ερχόταν στο μυαλό ως ένδειξη αυτοκριτικής ίσως να ήταν το γεγονός ότι τη σήμερον ημέρα δεν διαθέτουμε ούτε καν στο ελάχιστο την παιδεία και τη σοφία των Αρχαίων Ελλήνων.

Καθημερινά στις δημόσιες συζητήσεις ακούμε ανελλιπώς πως οι «αρχαίοι ημών πρόγονοι» μεταλαμπάδευσαν σε ολόκληρη την οικουμένη τα φώτα του πολιτισμού, τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα και πολλές άλλες αξίες και ιδανικά. Πώς θα αντιδρούσατε όμως αν μαθαίνατε ότι η σημερινή αγγλική λέξη «idiot» που σημαίνει ηλίθιος προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ιδιώτης»;

Στην Αρχαία Ελλάδα, ιδιώτης ονομαζόταν εκείνος ο οποίος δεν συμμετείχε στα κοινά και δεν έπαιρνε μέρος στις αποφάσεις που αφορούσαν την πόλη του. Στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, η συμμετοχή στα κοινά ήταν κάτι το αυτονόητο καθώς πρώτα κάποιος θεωρείτο μέλος του κοινωνικού συνόλου και ύστερα άτομο. Η απολιτικοποίηση πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ήταν μια τελείως άγνωστη λέξη. Όπως τόνιζε άλλωστε και ο Πλάτωνας, «όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όποιος δεν ενδιαφερόταν, του αφαιρούσαν τα πολιτικά δικαιώματα κάτι που για εκείνη την εποχή σήμαινε κοινωνικό θάνατο, του δήμευαν την ιδιωτική περιουσία και το χειρότερο: τον έστελναν στην εξορία ή τον θανάτωναν!

Με το πέρασμα των καιρών, ο όρος «ιδιώτης» ήταν τόσο προσβλητικός που σε πολλές ξένες γλώσσες όπως για παράδειγμα στα αγγλικά, μεταφράστηκε ως «ηλίθιος». Μάλιστα, στον κλάδο της Ψυχιατρικής, υπάρχει μια ασθένεια που ονομάζεται «ιδιωτεία» και σημαίνει πλήρη διανοητική ανεπάρκεια, συνεπώς βλακεία.

Σήμερα, αν θέλαμε να κάνουμε μια σύγκριση ανάμεσα στον Αρχαίο Έλληνα και το Νεοέλληνα, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι ο Νεοέλληνας εκφράζει απόλυτα την έννοια του ιδιώτη, έτσι όπως τον εννοούσαν οι Αρχαίοι, λόγω της απάθειας και του ωχαδερφισμού με τον οποίον αντιμετωπίζει την περιρρέουσα πραγματικότητα.

Αν πάλι θέλαμε να διακωμωδήσουμε λίγο την κατάσταση, τότε οι μισοί από εμάς θα ήμασταν είτε εξόριστοι σε κάποιο νησί είτε νεκροί!

Πληροφορίες από: scatteredthoughts.pblogs.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo