Κειμενα

Κείμενα

Οι άδειες νόμιμες. Οι καναλάρχες ηθικοί;

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Είναι πλέον γεγονός. Μετά από περίπου 70 ώρες αναμονής στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η μαραθώνια διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών καναλιών που διενήργησε η κυβέρνηση έλαβε οριστικό τέλος. Έπειτα από ένα παιχνίδι στρατηγικής των υποψηφίων για γερά νεύρα, οι τέσσερις πολυπόθητες άδειες δόθηκαν με το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου να φτάνει τα 246 εκατομμύρια ευρώ.


Το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα απαρτίζεται από τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Νέοι καναλάρχες αναδείχθηκαν ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο Θοδωρής Κυριακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Οι δύο εξ' αυτών είναι γνωστοί στο χώρο των μίντια από την εποχή της απορρύθμισης των ΜΜΕ όταν τα ιδιωτικά κανάλια έσπασαν το κρατικό μονοπώλιο της ενημέρωσης και υποτάχθηκαν στους νόμους της ελεύθερης αγοράς ενώ οι άλλοι δύο αναλαμβάνουν για πρώτη φορά το πόστο του ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού. Μεγάλοι χαμένοι του διαγωνισμού, οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Ιβάν Σαββίδη, του Δημήτρη Κοντομηνά και της οικογένειας Βαρδινογιάννη οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια παρά τις υπέρογκες προσφορές των δύο πρώτων.

Η παλιά φουρνιά των βαρόνων των ΜΜΕ χτυπήθηκε από πλευράς της κυβέρνησης αρκετά σθεναρά αλλά το απόστημα της διαπλοκής δεν έσπασε ολοκληρωτικά. Οικογένειες που λάμβαναν θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων από τράπεζες με εγγυήσεις… αέρα όπως ακούσαμε πρόσφατα στην Επιτροπή της Βουλής δια στόματος Ψυχάρη και έχαιραν της αμέριστης εμπιστοσύνης της πολιτικής εξουσίας του δικομματισμού όπως αυτή του «εθνικού εργολάβου» Μπόμπολα, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να λογοδοτήσουν για τα σκάνδαλα του παρελθόντος. Η νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο επήλθε μετά από 27 ολόκληρα χρόνια και το άναρχο καθεστώς των προσωρινών αδειών που είχε καταστεί μόνιμο, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει από ‘δω και πέρα είναι τι μέλλει γενέσθαι.

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως με τη λήξη της διαδικασίας δημοπράτησης, άνοιξε ο δρόμος για μια νέα διαπλοκή. Το λεγόμενο «τρίγωνο της αμαρτίας» που περιλαμβάνει τράπεζες και επιχειρηματικά συμφέροντα, ΜΜΕ και πολιτικό κόσμο θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει εφόσον η τηλεοπτική τράπουλα μοιράστηκε σε νέους παίκτες που διψάνε για κέρδος. Ως γνωστόν οι καναλάρχες είναι καπιταλιστές και εφοπλιστές, κάτι που σημαίνει πως είναι άνθρωποι με μπόλικο χρήμα -κυρίως μαύρο που ξέρουν πολύ καλά να ξεπλένουν- και εξουσία. Δεν είναι εργάτες, αγρότες ή απλοί πολίτες που μοχθούν για ένα μεροκάματο. Βεβαίως, για να μην τους δαιμονοποιούμε, υπάρχουν και καλοί καναλάρχες αλλά η πλειοψηφία τους είναι χείριστοι εφόσον πατούν στη ρήση «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα».

Μπορεί το εμπόδιο της ανομίας να ξεπεράστηκε με επιτυχία, παρόλ’ αυτά οι αμφιβολίες για το ποιόν των μελλοντικών καναλιών παραμένουν. Ποιος είναι απολύτως πεπεισμένος ότι οι νέοι ολιγάρχες θα είναι καλύτεροι από τους παλιούς ρυθμιστές της διαπλοκής; Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της να οριοθετήσει το πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας των καναλιών για το δημόσιο συμφέρον. Η νέα διαπλοκή όμως θα τους εφαρμόσει στην πράξη;

Τα ελληνικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί όλα αυτά τα χρόνια έγιναν συνώνυμο της σήψης και της διαφθοράς. Οι πολίτες, ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια, γύρισαν την πλάτη στο μιντιακό κατεστημένο και αυτό γιατί πολύ απλούστατα απηύδησαν από το όργιο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που προέβαλλαν τα κανάλια κατ’ εξακολούθηση. Η αντικειμενική ενημέρωση έγινε κουρελόχαρτο και οι δημοσιογράφοι, καταπατώντας κάθε αρχή δεοντολογίας, εξυπηρέτησαν με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο ως φερέφωνα τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους.

Ποιος όμως από τους νέους καναλάρχες θα φροντίσει για μια ορθή, αμερόληπτη και δίκαιη ενημέρωση όταν οι ίδιοι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα; Ο Αλαφούζος του ΣΚΑΪ που κατηγορείται για λαθρεμπόριο πετρελαίου και μέσω του σταθμού του έχει μετατρέψει τη δημοσιογραφία σε σκουπίδι; Ο Καλογρίτσας που πέρα από τον τομέα των ΜΜΕ δραστηριοποιείται με τα δημόσια έργα, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και είναι κουμπάρος με τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης, Πάνο Καμμένο και Χρήστο Σπίρτζη; Ο Κυριακού που ως ισχυρός επιχειρηματίας και εφοπλιστής, δεν είναι χθεσινός ή μήπως ο Μαρινάκης ο οποίος είναι υπόδικος και κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο;

Αυτό που τελικά τεκμαίρεται από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ότι μολονότι η παλιά διαπλοκή χτυπήθηκε, η νέα ολιγαρχία καραδοκεί και η ενημέρωση του λαού που θα έπρεπε να εκφράζεται με αντικειμενικότητα, ποιότητα και πολυφωνία, μάλλον πάει στράφι.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo