ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Παραδίνουν γη και ύδωρ στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016


Σε μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή που αφορά τη μεταφορά ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Στο νέο «υπερ-ΤΑΙΠΕΔ» θα περάσουν έξι ΔΕΚΟ και πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, οι Κτιριακές Υποδομές και η Αττικό Μετρό, με την κυβέρνηση να βάζει το μαχαίρι όχι μόνο μέχρι το κόκαλο αλλά μέχρι το μεδούλι, αφού τη μνημονιακή αυτή υποχρέωση που κρατάει χρόνια δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων που είχαν προκληθεί.

Η πώληση του ρεύματος και του νερού σε ιδιώτες μέσω του υπερταμείου ξεπερνά κάθε φαντασίωση των οπαδών του νεοφιλελευθερισμού καθώς το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ  που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, μεταφέρεται το 34% της ΔΕΗ που ανήκει στο Δημόσιο (συνολικά το 51% αφού και ένα 17% είχε μεταβιβαστεί παλαιότερα στο ΤΑΙΠΕΔ), το 34% της ΕΥΔΑΠ με το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει ήδη το 27% και το 74% της ΕΥΑΘ, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει υπό τον έλεγχό του το 20%. Επίσης, το 5% της ΕΥΑΘ ανήκει στη Suez, γαλλικών συμφερόντων, ενώ το 1% στην HMG, με την πρώτη να επιδιώκει από το 2013 την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας.

Να σημειωθεί βέβαια, πως το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 προέβλεπε την πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ.  Επομένως, η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), που υπόκειται στο νέο υπερταμείο και θα απαρτίζεται από ένα 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο, θα αποτελεί τον κυρίαρχο του «παιχνιδιού» εφόσον θα δυσκολέψει για τα καλά ο δημόσιος έλεγχος και η διαχείριση των Οργανισμών θα ανήκει πλέον σε ιδιώτες.

Ωστόσο, πέρα από τις αλλεπάλληλες αποκρατικοποιήσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα δεν θα τελεσφορήσουν, το πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ήτοι στο υπερταμείο, απαλλάσσονται από κάθε ποινική και αστική ευθύνη και απολαμβάνουν πλήρη νομική ασυλία, με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Η διάταξη αυτή που συμπεριλήφθηκε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο», είναι βαθύτατα κατακριτέα, προβληματική και εγείρει πολύ σημαντικά ερωτήματα περί συνταγματικότητάς της, δεδομένου ότι νομοθετική και εκτελεστική εξουσία απαξιώνουν με εκκωφαντικό τρόπο τη δικαστική.

Το Μάιο του 2015, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεταν ερωτήσεις σχετικά με τη συνταγματική νομιμότητα για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Όπως ήταν φυσικό όμως, οι ερωτήσεις ξεθώριασαν όπως ξεθώριασαν και οι κόκκινες γραμμές τους όταν δήλωναν δημοσίως πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Καθώς βαδίζουμε λοιπόν πρόσω ολοταχώς στην κατάργηση του νερού και του ρεύματος ως δημόσιων αγαθών με μια κυβέρνηση της οποίας ο φαρισαϊσμός είναι απερίγραπτος, η Ελλάδα θα ξεπουλιέται υποδειγματικά κάτω από ένα ντόπιο και ξένο προδοτικό προσωπικό.

Πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo