Κειμενα

Κείμενα

Από το «θα σε τελειώσουμε», στο «σε τελειώσαμε»

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016


Ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλον τα media, την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία βρέθηκε και επίσημα από σήμερα εκτός υπουργικού συμβουλίου.


Στην έντονα φορτισμένη ομιλία του κατά τη διαδικασία παράδοσης του Υπουργείου Παιδείας στο διάδοχό του, Κώστα Γαβρόγλου, ο Νίκος Φίλης δεν παρέλειψε να τα βάλει σχεδόν με όλους: με την αντιπολίτευση, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του. Εμφανώς απογοητευμένος και ενοχλημένος από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για «εκτέλεση πολιτικού συμβολαίου θανάτου» εναντίον του αναφερόμενος στην συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον ΣΚΑΪ όπου χαρακτηρίστηκε ως «προβληματικός».

Απέδωσε εν ολίγοις την καθαίρεσή του από το Υπουργείο αποκλειστικά στην εξουσία και τη δύναμη που ασκεί η Εκκλησία ως θεσμός στην πολιτική ζωή της χώρας. Εδώ που τα λέμε, ίσως είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία ο κ. Φίλης έχει ένα δίκιο. Μετά τις δηλώσεις του περί μετατροπής των Θρησκευτικών σε Θρησκειολογία, περί κατάργησης της πρωινής προσευχής στα σχολεία και περί διακριτού ρόλου κράτους-Εκκλησίας, έγινε στόχος αδίστακτων ιερέων που δεν θα είχαν κανέναν ενδοιασμό να τον λιθοβολήσουν ή να τον κρεμάσουν ανάποδα στο Σύνταγμα. Το ιερατείο υπερίσχυσε του κράτους. Νίκησε και νίκησε κατά κράτος. Κυριολεκτικά.

Ωστόσο, εκτός από τον παράγοντα «Εκκλησία» η οποία χειραγώγησε σαν μαριονέτα τον πρωθυπουργό ώστε να επιβάλει ένα «δεξιότερο» υπουργικό συμβούλιο με νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πρόσημο, υπήρξαν και άλλοι λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε αναγκαία η απομάκρυνσή του.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εύκολα με πόση εχθρότητα και εμπάθεια αντιμετώπισε το ζήτημα των Αρχαίων Ελληνικών, όταν ζήτησε τη μείωση μιας διδακτικής ώρας από 3 σε 2 διότι ήταν «παρά φύσιν». Επίσης, ήταν ο ίδιος υπουργός ο οποίος μίλησε για «εθνοκάθαρση» και όχι γενοκτονία των Ποντίων και επέβαλε με εγκύκλιο την επιφανειακή εξέταση κεφαλαίων όπως του Κυκλαδικού, Μινωικού και Μυκηναϊκού Πολιτισμού, του Πελοποννησιακού Πολέμου και της ηγεμονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν θέλησε να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης οι οποίες θα γύριζαν τούμπαλιν την άθλια και νοσηρή εικόνα που έχουμε σήμερα για την Παιδεία, αλλά αναλώθηκε σε προσωπικές επιλογές που προσβάλλουν κατά βάθος την Αριστερά.

Ο Νίκος Φίλης όμως, δεν ήταν ένας έντιμος -πολιτικά- άνθρωπος. Ούτε βέβαια αναμάρτητος. Η προσωπικότητά του κηλιδώθηκε γιατί έβαλε την υπογραφή του στο 3o μνημόνιο. Κηλιδώθηκε, μέσα στην ήδη σαπισμένη εικόνα μιας κυβέρνησης που ενέδωσε πλήρως στις ορέξεις των δανειστών και ξεπούλησε τα πάντα στην τρόικα για να διευθετήσει ένα χρέος το οποίο αντί να διαγραφεί, αυξάνεται συστηματικά. Κηλιδώθηκε, γιατί τον Αύγουστο του 2015 έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει χυδαία όσους αντιστέκονταν στην παράδοση της χώρας για να βάλει πάνω απ’ όλους το κόμμα του. Ήταν τότε που απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έλεγε «Θα σε τελειώσουμε». Η πολιτική του καριέρα ωστόσο έπρεπε με κάποιον τρόπο να τελειώσει διότι δεν μπορούσε πλέον να προσφέρει απολύτως τίποτα.

Έτσι λοιπόν μοιραία, η ιστορία του Νίκου Φίλη γράφτηκε όπως εκείνος διέταζε. Με τον τρόπο της απειλής. Μόνο που στην περίπτωσή του γύρισε μπούμερανγκ. Από το «θα σε τελειώσουμε» στο «σε τελειώσαμε». 
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo