Κειμενα

Κείμενα

Αγαπητέ κύριε Ντάισελμπλουμ, στις διαταγές σας!

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Διαβάζοντας την επιστολή που είχε στείλει στους θεσμούς και έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναρωτιόμαστε πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Έχοντας απολέσει κάθε ίχνος διαπραγματευτικής πολιτικής και ηθικής, η κυβέρνηση δια μέσου του υπουργού κατέστησε σαφές ποιοι τελικά διαφεντεύουν τις τύχες της χώρας.

Με μία επιστολή συνώνυμο της πλήρους υποταγής και δουλοπρέπειας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους δανειστές εν είδει πειθήνιου οργάνου τους για μια σειρά πολιτικών για τις οποίες τα κυβερνητικά στελέχη προ εβδομάδων πανηγύριζαν και θριαμβολογούσαν. Στην επιστολή διασαφηνίζεται πρώτον πως το επίδομα της «13ης σύνταξης» που δόθηκε στους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και δεν πρόκειται να επαναληφθεί τα επόμενα έτη, δεύτερον πως η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα ισχύσει μόνο το 2017, τρίτον πως σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με πλεόνασμα 0,5, 1,75 και 3,5% για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης» και τέταρτον, πως τυχόν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα θα πρέπει να συμφωνούνται πρώτα με τους θεσμούς.

Αυτό που αποκαλύπτεται από την ντροπιαστική επιστολή Τσακαλώτου είναι ότι στον κόφτη θα υπολογίζονται όλες οι δαπάνες του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων. Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδέχεται πως σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2016 δεν πιάνουν τον εφικτό στόχο, τότε θα ληφθούν «αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για τις συντάξεις», πράγμα που σημαίνει πως θα προχωρήσει σε περικοπή συντάξεων αλλά και ενδεχομένως σε επιστροφή του επιδόματος που δόθηκε. Πρόκειται εν ολίγοις για τον απόλυτο εμπαιγμό και μέσα σε όλα τα άλλα, έρχεται ο Αλέκος Φλαμπουράρης να δηλώσει πως αν υπάρξει πλεόνασμα και το 2017, πάλι τα λεφτά θα πάνε στους αδύναμους.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση βγάζει άναρθρες κραυγές. Είναι τουλάχιστον πρόστυχο και υποκριτικό από τη μια να σέρνει τα εξ αμάξης στην κυβέρνηση όταν επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εφαρμόζονταν οι ίδιες πολιτικές που βύθιζαν τον ελληνικό λαό στην ανέχεια και από την άλλη να υπερψηφίζει στη Βουλή το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι οι ίδιοι κήνσορες που έβαλαν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε απολύσεις εργαζομένων, στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και στην αύξηση των φόρων.

Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο πλασματικά μπορεί να πουλά τσαμπουκά έναντι των πιστωτών στο εσωτερικό και ταυτόχρονα να κάνει άρτιες πράξεις οσφυοκαμψίας στο εξωτερικό. Όπως και οι προηγούμενοι. Η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo