Κειμενα

Κείμενα

Τι συμβαίνει με το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο;

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017


Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες τόσο τον ιταλικό όσο και τον ευρωπαϊκό Τύπο είναι οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στο εσωτερικό του Κινήματος 5 Αστέρων, του οποίου επικεφαλής είναι ο ηθοποιός και ακτιβιστής, Μπέπε Γκρίλο.

Είναι αλήθεια πως «οι Πεντάστεροι», όπως είναι ευρύτερα γνωστοί στην Ιταλία, δεν έδιναν δικαιώματα για κριτική αναφορικά με τα εσωκομματικά τους ζητήματα παρά μόνο όποτε οι θέσεις τους δεν συνέκλιναν με αυτές του κυρίαρχου κατεστημένου. Από την απαρχή της πολιτικής του πρωτοβουλίας, ο αντικομφορμιστής Γκρίλο έχει χαρακτηριστεί από αναλυτές, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους είτε ως κομμουνιστής είτε ως φασίστας. Κομμουνιστής, διότι παλαιότερα είχε εκφραστεί με θετικά λόγια για τον κομμουνισμό τονίζοντας ταυτόχρονα ότι απέτυχε σαν σύστημα γιατί εφαρμόστηκε λανθασμένα και φασίστας, διότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκει στην ίδια ομάδα με αυτή του ακροδεξιού βρετανού, Νάιτζελ Φάρατζ, εκφράζοντας αντι-μεταναστευτικές ρητορικές.

Παρόλ' αυτά, το M5S (ιταλιστί «Movimento 5 Stelle»), έχει αναστατώσει κυρίως τον ιταλικό Τύπο για άλλο λόγο. Αιτία, η επιθυμία του Μπέπε Γκρίλο να μετακομίσει από την ευρωομάδα EFDD του Φάρατζ (Europe of Direct Democracy), στην ευρωομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) του Γκι Φερχόφσταντ. Το ερώτημα που γεννάται αυτομάτως είναι για ποιο λόγο ένα κόμμα που συστήνεται ως «αντι-Ε.Ε.» και «αντι-ευρώ» ζήτησε συνεργασία με τη συμμαχία των φιλοευρωπαϊστών. Ο Γκρίλο βέβαια είχε απαντήσει πως η κίνηση αυτή έγινε καθαρά από θέμα τακτικής, εφόσον ο Φάρατζ πέτυχε αυτό που επιθυμούσε τόσα χρόνια: το πολυπόθητο Brexit.

Στην ψηφοφορία μάλιστα για το ζήτημα της μετακόμισης στην ομάδα ALDE, από τα 40.654 μέλη του M5S οι 31.914 ψήφισαν υπέρ της προσχώρησης στο ALDE, οι 6.444 ψήφισαν υπέρ του Φάρατζ ενώ οι 2.296 υπέρ των μη εγγεγραμμένων που δεν ανήκουν σε καμία ομάδα.

Ο Φερχόφσταντ όμως, σκληροπυρηνικός του Ιερατείου των Βρυξελλών, απέρριψε την πρόταση του Γκρίλο και έτσι έκλεισε την πόρτα στους «Πεντάστερους», οι οποίοι έπειτα από τη συζήτηση Γκρίλο-Φάρατζ θα συνεχίσουν να συμπορεύονται υπό προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του βρετανού πολιτικού: «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο EFDD Group. Χαίρομαι που όλες οι διαφορές με το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο λύθηκαν φιλικά».


Ο Νάιτζελ Φάρατζ μαζί με τον Μπέπε Γκρίλο

Από την άλλη, ο Ιταλός κωμικός και πολιτικός με τη σειρά του έθεσε άμεσα το ζήτημα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα με δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν ή όχι στο ευρώ. «Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα του μεταναστευτικού. Προτεραιότητα μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών, τα θέματα του Διαδικτύου και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η Ρωσία δεν είναι εχθρός αλλά σύμμαχος στην οικονομία και κατά της τρομοκρατίας», ξεκαθάρισε στο blog του.

Μέσα σε ένα κλίμα ασφυκτικό, οι αποχωρήσεις δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Ήδη δύο «Πεντάστεροι» ευρωβουλευτές έφυγαν από το κόμμα με διαφορετικούς ωστόσο προορισμούς. Ο Μάρκο Αφρόντε προσχώρησε στην ομάδα των Πρασίνων ενώ ο Μάρκο Τζάννι στράφηκε πολύ «δεξιότερα» μπαίνοντας στην ομάδα των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) της Μαρίν Λεπέν και του επίσης Ιταλού ακροδεξιού, Ματέο Σαλβίνι. Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του EFDD και ευρωβουλευτής του M5S, Νταβίντ Μπορέλλι, παραιτήθηκε.

Βλέποντας λοιπόν ότι το κόμμα του βρίσκεται σε αναβρασμό και την ίδια στιγμή, επωφελούμενος της κατάστασης, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά ανοίγει τις πόρτες του κόμματός του στους απογοητευμένους του Κινήματος, ο Γκρίλο πέρασε στην αντεπίθεση και έγραψε στο Twitter πως όποιος βουλευτής ή ευρωβουλευτής εγκαταλείπει τα 5 Αστέρια αλλά δεν παραιτείται από το αξίωμα ή την έδρα του, βάσει του εσωτερικού κώδικα συμπεριφοράς, πρέπει να καταβάλει 250.000 ευρώ (πρόστιμο), ώστε με τα χρήματα αυτά να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε της Κεντρικής Ιταλίας. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν ότι δύσκολα θα εισπραχθεί το ποσό των 250.000 αφού το πρόστιμο περιέχεται σε ιδιωτική συμφωνία που υπεγράφη από τους υποψήφιους και το Κίνημα 5 Αστέρων.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί τόσο στο εσωτερικό των 5 Αστέρων όσο και στην ιταλική πολιτική σκηνή, είναι πολύ πιθανό το κίνημα του Γκρίλο εξαιτίας ενός ανώφελου σφάλματος, από διεκδικητής της εξουσίας με αξιώσεις να υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση καθώς η κρίση αξιοπιστίας θα ωθήσει όλο και περισσότερους αγανακτισμένους ψηφοφόρους του, στη Λέγκα του Βορρά.

Για την έρευνα αντλήθηκαν πληροφορίες από: repubblica.it, ilmessaggero.it
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo