Αποψεις

απόψεις

Ο θάνατος της αγροτιάς

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Ο Ιανουάριος μπήκε μαζί με τον νέο χρόνο όπως τον περιμέναμε αλλά όχι όπως θα τον θέλαμε με τα γνωστά ευχολόγια. Δύσκολος, σκληρός, αμείλικτος και παγερός δίχως να αλλάζει κάτι πρακτικά στις ζωές μας.


Τις τελευταίες μέρες όμως σε όλη την Ελλάδα, από την Θράκη και τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, αναπτύσσονται καθημερινά μπλόκα αγροτών με τις κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται σε δεκάδες σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και όχι μόνο προμηνύοντας έναν «καυτό» χειμώνα με ραγδαίες εξελίξεις.

Πρόκειται για την εξέγερση των αγροτών, των αγροτών που μόνοι ψάχνουν σε άγονα εδάφη και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν την κυβέρνηση πως το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που θέτει προς ψήφιση πλήττει ανεπανόρθωτα τον κλάδο. Ωστόσο, η όποια αντίσταση εκλαμβάνεται από την εξουσία ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω, όπως νομοτελειακά πλέον έχουμε μάθει σε αυτή τη χώρα.

Οι αγρότες αναμφισβήτητα δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Απεναντίας, ένα κομμάτι τους διαχρονικά λειτούργησε αρνητικά ώστε να φτάσουμε σε αυτόν τον όλεθρο. Η οικονομία έφτασε στα τάρταρα όταν ανά δεκαετίες κάποιοι δηλώνοναν καλλιέργειες που ποτέ δεν έσπειραν. Διότι επαναπαύτηκαν στις παχυλές επιδοτήσεις του κράτους μέσω της Ε.Ε. θεωρώντας πως θα ζούσαν αενάως σε εποχές παχιών αγελάδων. Στη συνείδηση του πλούσιου αγρότη είχε επικρατήσει η έννοια της φυγοπονίας. Είναι εκείνοι οι επαγγελματίες αγροτοπατέρες που ακόμα και σήμερα καπηλεύονται ξεδιάντροπα το κίνημα του κλάδου τους προσδοκώντας όχι έναν άνεμο ανατροπής αλλά το ρουσφέτι του εκάστοτε πολιτικού τον οποίον προσκυνούν υποτακτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιους τους είδαμε πλάι σε αρχηγούς κομμάτων όπως για παράδειγμα τον προωθούμενο από τα κυρίαρχα μίντια, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι εκείνοι οι αγρότες που καλλιεργούν το χωράφι τους με το φόβο ότι κάποια στιγμή οι κακές καιρικές συνθήκες θα καταστρέψουν τη σοδειά για την οποία μοχθούσαν νυχθημερόν και στην οποία είχαν επενδύσει. Αυτοί λοιπόν οι αληθινοί αγρότες με τα πενιχρά εισοδήματα από την είσοδό μας στα μνημόνια, είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νομοσχεδίου-εκτρώματος που θα τους αναγκάσει να απομακρυνθούν δια παντός από την ύπαιθρο. Άλλωστε, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο από όλα τα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου», οι εισφορές θα αυξηθούν από το 7% στο 20%, οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος θα αυξηθούν από το 13% στο 20% και εν συνεχεία στο 26% από το 2017 και ο ΦΠΑ για τα αγροτικά προϊόντα θα ανέλθει από το 13% στο 23%. Παράλληλα, καταργείται και η επιδότηση πετρελαίου.

Όλο αυτό το αμάλγαμα των βάρβαρων μέτρων οδηγεί στην οικονομική αφαίμαξη των αγροτών και μοιραία στη διάλυση της αγροτιάς. Η εξυπηρέτηση βασικών εξόδων όπως η αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων καθίσταται αδύνατη και οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να καλύψουν με την υπερφορολόγηση τους φέρνουν σε πλήρες αδιέξοδο. Ήδη, το 13% κατά τους ίδιους αποτελούσε βραχνά. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Τα εργοστάσια κλείνουν, άλλα φυτοζωούν, οι εργαζόμενοι μειώνονται, οι εισαγωγές υπερισχύουν των εξαγωγών και το κόστος παραγωγής είναι τρομακτικά αυξημένο. Ενώ ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον πυλώνα στον οποίο θα βασιστεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μια υποτελής κυβέρνηση και μια αόρατη αντιπολίτευση βάζουν την ταφόπλακα στις πλάτες των αγροτών.

Προσφάτως, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε δηλώσεις της για τα μπλόκα στους δρόμους υποστήριξε πως ναι μεν βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών αλλά θέση της και του κόμματός της είναι το άνοιγμα των δρόμων γιατί το έχει ανάγκη η οικονομία. Θα πρέπει η κ. Γεννηματά να ξεκαθαρίσει ωστόσο με ποιον συμπορεύεται όπως το ίδιο οφείλει να πράξει και ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα, προτείνει το ανεπιτυχές σχέδιο αναζήτησης ισοδυνάμων.

Οι αγρότες αυτό που έπρεπε να κάνουν το έκαναν. Τώρα, είναι σειρά των βουλευτών να αναλάβουν τις ευθύνες τους καταψηφίζοντας τα εξοντωτικά μέτρα που θα επιφέρουν την ολοκληρωτική σφαγή για την αγροτιά. Εάν δεν το πράξουν όμως, τότε είναι δεδομένο πως κανείς από αυτούς δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην περιφέρεια και τον τόπο καταγωγής του.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo