Κειμενα

Κείμενα

Περί «λαθρομεταναστών» και σύγχρονων Νεοελληναράδων

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Περί «λαθρομεταναστών» και σύγχρονων Νεοελληναράδων

✎ Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Όλο και πιο συχνά, ακούμε σε συζητήσεις της δημόσιας σφαίρας τη λέξη «λαθρομετανάστες». Είναι ένας όρος που εντάχθηκε στο λεξιλόγιο των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μαζικής εισροής μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Ωστόσο, όσο σοβαρό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα, άλλο τόσο σοβαρό είναι και το θέμα που προκύπτει με την υποβάθμιση του ανθρώπου.

Ως γνωστόν, η έννοια «λαθρομετανάστης» δεν υφίσταται νομικά και δεν υπάρχει σε καμία ποινική διάταξη, παρά μόνο σε κάποια προνομοθετικά κείμενα που έχουν παραπεμπτικό και όχι εισηγητικό χαρακτήρα. Ενώ δηλαδή εμπεριέχεται ο όρος στη νομοθεσία περιστασιακά, αποφεύγεται η χρήση του όταν πρόκειται να οριστεί, και άρα κρίνεται νομικά αδόκιμος.

Παρόλ' αυτά, η έξαρση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος σε συνάρτηση με την άνοδο του εθνικισμού στην Ελλάδα, δίνει την ευκαιρία σε ακροδεξιά μορφώματα και ανθρώπους με ελλιπή μόρφωση να χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα τον όρο «λαθρομετανάστης». 

Αποδίδοντας όμως τον όρο αυτόν σε άτομα τα οποία εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους λόγω της γενικευμένης βίας που επικρατεί και των διώξεων που υφίστανται, προσβάλλουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους και φυσικά το τεκμήριο της αθωότητάς τους. Τα κρίνουμε ένοχα χωρίς να έχει σχηματιστεί κάποια δικαστική απόφαση και τους «κολλάμε» αυτομάτως την ταμπέλα του παρανόμου, χωρίς να γνωρίζουμε καν την προσωπικότητα και το παρελθόν τους.

Ακόμη, τα άτομα αυτά δεν είναι ούτε αντικείμενα, ούτε προϊόντα. Είναι ψυχές, έχουν την ιδιότητα του ανθρώπου και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αν μάλιστα αναζητήσουμε την ετυμολογία της λέξης «λάθρος», θα διαπιστώσουμε πως σημαίνει κρυφός, και όχι παράνομος, αφού το ρήμα «λανθάνω» σημαίνει, πέρα από «σφάλλω», δεν γίνομαι αντιληπτός. Λανθάνουσα νόσος φερ' ειπείν.

Το λαθρεμπόριο από την άλλη, για να προλάβουμε τους βιαστικούς, έχει νομοθετικό περιεχόμενο και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτή την ονομασία. Εδώ βέβαια, έχει επικρατήσει η γλωσσική σύγχυση το επίθετο «λαθραίος» να σημαίνει αντί για κρυμμένος, παράνομος. Ο άνθρωπος όμως δεν δύναται να νοείται ως λαθραίος ή κρυφός. Βαφτίζοντάς τους «λαθρομετανάστες» ή «παράνομους» και όχι «παράτυπους μετανάστες», τους αντιμετωπίζουμε σαν κοινούς εγκληματίες και αυτό είναι απαράδεκτο για μία χώρα στην οποία έχουν γεννηθεί και διαδοθεί ανά τους αιώνες, οι έννοιες του πολιτισμού και της φιλοξενίας.

Συνεπώς, οι διάφοροι δήθεν «επαΐοντες», πολιτικοί, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικοί ανακριτές των  πάντων που διακρίνονται από μίσος, φόβο και απέχθεια για τους συνανθρώπους, θα ήταν καλύτερο να αποβάλλουν από το λεξιλόγιό τους τον όρο αυτό γιατί πολύ εύκολα, μπορεί να μεταδοθεί σαν αρρώστια στο εσωτερικό της κοινωνίας.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo