ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Περί «λαθρομεταναστών» και σύγχρονων Νεοελληναράδων

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017


✎ Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Καθημερινά ολοένα και περισσότερο ακούμε σε συζητήσεις της δημόσιας σφαίρας τη λέξη «λαθρομετανάστες». Είναι ένας όρος που εντάχθηκε στο λεξιλόγιο των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μαζικής εισροής μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Ωστόσο, όσο σοβαρό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα, άλλο τόσο σοβαρό είναι και το θέμα που προκύπτει με την υποβάθμιση του ανθρώπου.

Ως γνωστόν, η έννοια «λαθρομετανάστης» δεν υφίσταται νομικά και δεν υπάρχει σε καμία ποινική διάταξη, παρά μόνο σε κάποια προνομοθετικά κείμενα που έχουν παραπεμπτικό και όχι εισηγητικό χαρακτήρα. Ενώ δηλαδή εμπεριέχεται ο όρος στη νομοθεσία περιστασιακά, αποφεύγεται η χρήση του όταν πρόκειται να οριστεί, και άρα κρίνεται νομικά αδόκιμος.

Παρόλ' αυτά, η έξαρση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος σε συνάρτηση με την άνοδο του εθνικισμού στην Ελλάδα, δίνει την ευκαιρία σε ακροδεξιά μορφώματα καθώς και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση επί του θέματος να χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα τον όρο «λαθρομετανάστης». 

Αποδίδοντας όμως τον όρο αυτόν σε άτομα τα οποία εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους λόγω της γενικευμένης βίας που επικρατεί και των διώξεων που υφίστανται, προσβάλλουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους και φυσικά το τεκμήριο της αθωότητάς τους. Τα κρίνουμε ένοχα χωρίς να έχει σχηματιστεί κάποια δικαστική απόφαση και τους «κολλάμε» αυτομάτως την ταμπέλα του παρανόμου, χωρίς να γνωρίζουμε καν την προσωπικότητα και το παρελθόν τους.

Επίσης, τα άτομα αυτά δεν είναι ούτε αντικείμενα, ούτε προϊόντα, ούτε ενέργειες. Είναι ψυχές, έχουν την ιδιότητα του ανθρώπου και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αν μάλιστα αναζητήσουμε την ετυμολογία της λέξης «λάθρος», θα διαπιστώσουμε πως σημαίνει κρυφός και όχι παράνομος καθώς το ρήμα «λανθάνω» σημαίνει, πέρα από «σφάλλω», δεν γίνομαι αντιληπτός. Λανθάνουσα νόσος φερ' ειπείν.

Το λαθρεμπόριο από την άλλη, για να προλάβουμε τους βιαστικούς, έχει νομοθετικό περιεχόμενο και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτή την ονομασία. Εδώ βέβαια, έχει επικρατήσει η γλωσσική σύγχυση το επίθετο «λαθραίος» να σημαίνει αντί για κρυμμένος, παράνομος. Ο άνθρωπος όμως δεν δύναται να νοείται ως λαθραίος ή κρυφός. Βαφτίζοντάς τους «λαθρομετανάστες» ή «παράνομους» και όχι «παράτυπους μετανάστες» λοιπόν, τους αντιμετωπίζουμε σαν κοινούς εγκληματίες και αυτό είναι απαράδεκτο για την ελληνική κοινωνία στην οποία έχει γεννηθεί και μεταλαμπαδευθεί ανά τους αιώνες, η έννοια της φιλοξενίας.

Συνεπώς, οι διάφοροι δήθεν «επαΐοντες», πολιτικοί, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικοί ανακριτές των  πάντων που διακρίνονται από μίσος, φόβο και απέχθεια για τον συνάνθρωπο, θα ήταν σωστό να αποβάλλουν σιγά σιγά από το λεξιλόγιό τους αυτόν τον προσβλητικό όρο γιατί πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί σαν αρρώστια στο εσωτερικό της κοινωνίας.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo