Κειμενα

Κείμενα

Δουβλίνο ΙΙ και Ελλάδα: Ένας φαύλος κύκλος

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017


✎ Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Στην Ελλάδα της λιτότητας και της συνεχούς ύφεσης, ακούγονται δύο φωνές σχετικά με το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Η μία, έχοντας έναν ανθρωπιστικό τόνο στην έκφρασή της, τάσσεται υπέρ της πολιτικής ανοικτών συνόρων με νομιμοποίηση όλων - ή έστω των περισσότερων - μεταναστών στη χώρα και η άλλη, σαφέστατα ακραία και ξενοφοβική, τάσσεται υπέρ των κλειστών συνόρων με απέλαση όλων των μεταναστών και προσφύγων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιθυμώντας να διερευνήσουμε τα αίτια για τα οποία φτάσαμε στο σημείο να κυριαρχούν δύο απόψεις που απέχουν παρασάγγας, θα ήταν ωφέλιμο σε ένα τόσο τεράστιο και λεπτό ζήτημα να ξεκινήσουμε έχοντας αποβάλει τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές μας πεποιθήσεις.

Αρχικά, η Ελλάδα που είναι η κατ' εξοχήν χώρα υποδοχής όλων των προσφύγων της Συρίας και των μεταναστών που έρχονται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Δυτικής Ασίας, καλείται να διαχειριστεί μόνη της ένα κατ' ουσίαν ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι υπόλοιπες χώρες εντός ή εκτός Ε.Ε. με προεξάρχουσες την Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και αυτές των Βαλκανίων, εθελοτυφλούν επιδεικτικά εφαρμόζοντας ακροδεξιές πολιτικές κλειστών συνόρων με δημιουργία φραχτών, συρματοπλεγμάτων και τοποθέτηση αστυνομικών δυνάμεων. Είναι μία Ευρώπη-φρούριο, μία Ευρώπη-κάστρο, χτισμένη από ατσάλι και ποτισμένη με έντονο μίσος. Η χώρα μας αντικειμενικά από την άλλη, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, αδυνατεί να απορροφήσει τον μεγάλο όγκο μεταναστών και προσφύγων που έρχονται καθημερινά στα ελληνικά παράλια.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έχει καταντήσει μία απέραντη αποθήκη ψυχών είναι ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ». Το Δουβλίνο ΙΙ είναι ένα νομικό κείμενο της Ε.Ε. που προβλέπει πως όσοι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μας και κατόπιν μεταβαίνουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης για να αιτηθούν άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως «εάν ο αιτών άσυλο διέβη παράνομα τα σύνορα ενός κράτους μέλους, αυτό το κράτος θα είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτηση ασύλου με την ευθύνη να παύει να υφίσταται μετά τους 12 μήνες» και ακόμη πως «εάν ο αιτών άσυλο διέμεινε για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών σε πλείονα κράτη μέλη, υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου είναι το κράτος τελευταίας διαμονής».

Παραδείγματος χάρη, εάν ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν ταξιδέψει μέσω Τουρκίας, φτάσει στην Ελλάδα και από εκεί στη Γαλλία χωρίς έγγραφα, θα αναγκαστεί να επιστρέψει χωρίς τη θέλησή του πίσω στην Ελλάδα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν από το περιεχόμενο της σύμβασης ότι παραβιάζεται ξεκάθαρα το δικαίωμα για ελεύθερη αίτηση ασύλου του κάθε εισερχόμενου μετανάστη και πως η συνθήκη δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 μέχρι σήμερα, το 47% των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά εδάφη προέρχονται από τη Συρία και τις αραβικές χώρες, το 24% είναι από το Αφγανιστάν, το 15% από το Ιράκ ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από το Ιράν, το Πακιστάν ή άλλες χώρες. Όσον αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, το 42% είναι άνδρες ενώ τα παιδιά ξεπερνούν τις γυναίκες με ποσοστό 37% έναντι 21% των γυναικών. Τον Δεκέμβριο του 2016, είχαμε αφίξεις από τη Μεσόγειο Θάλασσα περίπου 1.660 μεταναστών-προσφύγων. Η Ελλάδα με πληθυσμού περίπου 10 εκατομμυρίων και με ένα πλήρως διαλυμένο κοινωνικό κράτος φιλοξενεί στα περίφημα «hotspot» και σε σκηνές περισσότερους από 57.000 πρόσφυγες οι οποίοι ειδικότερα με το ψυχρό κλίμα του χειμώνα, θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο μέρα με τη μέρα.Οι κάτοικοι των νησιών μας από την άλλη, έχουν δείξει και σε αυτή την περίπτωση δύο πρόσωπα. Το ένα είναι αλληλέγγυο, φιλόξενο και στέκεται δίπλα στον κάθε μετανάστη-πρόσφυγα και το άλλο, το ακριβώς αντίθετο. Βίαιο, απάνθρωπο και μισητό που διαδηλώνει κατά της «αλλοίωσης» του πολιτισμού μας, όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τα του οίκου μας.

Ποια είναι η πρόταση; Εφόσον η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδιαφορεί, μια προτιμότερη λύση θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τη Σένγκεν, ούτως ώστε με αυτόν τον τρόπο να περάσει το πρόβλημα και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στις ακτές της Μεσογείου. Για να μην γίνουμε ένα σύγχρονο Νταχάου.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo