Κειμενα

Κείμενα

Κυνικός Γιούνκερ: Τα Μνημόνια δεν είναι υποχρεωτικό να συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017


Απαντώντας σε επιστολή δύο ευρωβουλευτίνων της Σοσιαλιστικής Ομάδας, της Πορτογαλίδας Μαρία Χοάο Ροντρίγκεζ και της Γερμανίδας Γιούτα Στείνρουκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ευθαρσώς πως τα Μνημόνια που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συγκεκριμένα, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Μνημονίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδρασε με πλήρη συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν τον σεβασμό στο δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να καταλήγουν σε συλλογικές συμφωνίες, αλλά συγχρόνως αναζήτησε ενεργά τις απόψεις των δύο πλευρών της βιομηχανίας μέσα από αφοσιωμένες διμερείς συναντήσεις.

Ωστόσο, σημειώνει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της Ε.Ε. Επομένως, συμπληρώνει, όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα.

Οι δύο ευρωβουλευτίνες επισημαίνουν στην επιστολή τους πως «είναι σημαντικό να επανέλθει η αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς για να ζήσουν» και προσθέτουν πως «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ, με βάση το Άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν».

Πληροφορίες από: newsbomb.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo