Κειμενα

Κείμενα

Ο Τσε, ο Φιντέλ και η Επανάσταση στην Κούβα

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017


O εμβληματικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών. Tην ημερομηνία εκείνη, πριν από 60 χρόνια, έγινε η απαρχή της κουβανικής Επανάστασης εναντίον του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1956, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο Φιντέλ Κάστρο και άλλοι 80 επαναστάτες ξεκίνησαν με το πλοιάριο Granma από το Μεξικό για να φτάσουν παράνομα στις ακτές της Κούβας στις 2 Δεκεμβρίου. Τρεις μέρες μετά, η ομάδα διαλύθηκε αφού έπεσε σε ενέδρα του κυβερνητικού στρατού: μόνο 22 αντάρτες σώθηκαν μεταξύ των οποίων ο Τσε, ο Φιντέλ Κάστρο και ο αδερφός του, Ραούλ.

Κατόπιν, κατέφυγαν στην οροσειρά Σιέρρα Μαέστρα που έγινε το ορμητήριό τους. Ο Τσε πλέον δεν συμμετείχε με την ιδιότητα του γιατρού αλλά με αυτή του Comandante του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας καθώς κέρδισε το σεβασμό όλων των ανταρτών χάρη στις στρατιωτικές του ικανότητες.Μετά από δύο χρόνια ανταρτοπολέμου στη Σιέρρα Μαέστρα εναντίον του σαφώς ισχυρότερου στρατού του Μπατίστα που είχε την στήριξη των ΗΠΑ, οι αντάρτες κατέκτησαν την πόλη Σάντα Κλάρα με αποτέλεσμα αφενός ο δρόμος για την Αβάνα να είναι πια ελεύθερος και αφετέρου ο Μπατίστα να αποχωρήσει για τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Πληροφορίες από: sansimera.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo