Κειμενα

Κείμενα

«Ούτε ένα ευρώ λιτότητα». Ένας εμπαιγμός δίχως όρια

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017


Ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της σύγχρονης Ιταλίας, ο ιδιοκτήτης της Fiat, Gianni Agnelli, έλεγε επιγραμματικά πως υπάρχει και η Αριστερά που μπορεί να εφαρμόσει όσα δεν μπορεί η Δεξιά. Η ρήση αυτή φαίνεται πως επαληθεύεται πλήρως στην ελληνική πραγματικότητα των δύο χρόνων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου όπου συμφωνήθηκε η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για το 2019 τα οποία πριν λίγες βδομάδες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήριζε παράνομα, Ευρωπαίοι επίτροποι επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, κάτι που σημαίνει πως η λιτότητα δεν τελείωσε. Αντίθετα, το Μαξίμου ζει στο δικό του φαντασιακό κόσμο ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση, μολονότι υποχώρησε, πέτυχε τελικά τον στόχο της που δεν ήταν άλλος από το «ούτε ένα ευρώ λιτότητα».

Οι ξένοι εταίροι επιμένουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, δηλαδή περαιτέρω συρρίκνωση των κρατικών δαπανών, μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, αύξηση του συντελεστή στις ομαδικές απολύσεις ενώ αναμένεται εντός λίγων ημερών να έρθει και κλιμάκιο του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει για ακόμα μια παράδοσή της στους εκπροσώπους των δανειστών αλλά το 4ο μνημόνιο είναι προ των πυλών και αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι πάλι οι μικροεπαγγελματίες, οι αγρότες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo