Κειμενα

Κείμενα

Το Κατά Στουρνάραν Ευαγγέλιον

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Το να ακούει κανείς από κάποιον απλό πολίτη αυτής της χώρας που σαφέστατα δεν είναι οικονομολόγος ή τεχνοκράτης αυτού του είδους τα επιχειρήματα είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η δύναμη των κυρίαρχων ΜΜΕ τον έχουν κάνει να διακατέχεται από το πνεύμα του φόβου και του τρόμου. Το να εκφράζονται όμως από τα χείλη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τέτοιο ανιστόρητο τρόπο, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.


Παρουσιάζοντας την «Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική» στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν καθυστερήσει περαιτέρω το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Πόσο μάλλον αν μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Έχουμε επαναλάβει ένα εκατομμύριο φορές πως επιχειρήματα που αρκούνται μόνο σε καταστροφικά σενάρια χωρίς να αναφέρονται καν οι επιπτώσεις τους, γεννούν ερωτηματικά και υποψίες. Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «λάθος όσων επαναφέρουν θέμα δραχμής και Grexit» καθώς λέει πως «αυτό δεν προκύπτει από καμία οικονομική ανάλυση». Να θυμήσουμε απλά στον διοικητή της ΤτΕ πως η οικονομία δεν είναι κάτι το μονόπλευρο, κάτι το μονοδιάστατο. Όταν προκύπτουν βάσιμα παραδείγματα πως το οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης είναι άρρωστο και παράγει τερατογενέσεις, τότε είναι αυτονόητο πως και σοβαρή συζήτηση επί του θέματος θα πρέπει να γίνει και εναλλακτικές προτάσεις θα πρέπει να βρεθούν για να γλιτώσουμε από την υφιστάμενη πολιτική λιτότητας που κλονίζει την Ευρώπη.

«Θα μας ζητάνε ευρώ γιατί έχουμε υποχρεώσεις σε ευρώ». Πιθανόν να μην το γνωρίζει αλλά οι όποιες υποχρεώσεις των πολιτών σε ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές. Αφήστε που στην τελική ο λαός δεν θα βγει νικημένος αλλά ωφελημένος. Αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Βεβαίως, ο κ. Στουρνάρας μας έκανε και την εξής «συγκλονιστική» αποκάλυψη: «Όσοι λένε αυτές τις ανοησίες υποστηρίζοντας ότι δεν θα συμβεί και τίποτα αν φύγουμε από το ευρώ, ας ταξιδέψουν στην Βόρειο Κορέα να καταλάβουν τι θα συνέβαινε». Είναι γεγονός κυρίες και κύριοι και το μάθατε από το στόμα του πιο «αξιόπιστου» πολιτικού εν Ελλάδι. Όσα χαρτονομίσματα και νομίσματα της δραχμής είχαν μείνει στη χώρα μας πριν την είσοδό μας στην ευρωζώνη, δεν καταστράφηκαν αλλά μεταφέρθηκαν στη Β. Κορέα. Μας συγχωρείτε για τον ειρωνικό ύφος αλλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά αυτές τις απόψεις. Όσες χώρες δεν ανήκουν σε κάποια νομισματική ένωση κατά τον ευαγγελιστή Στουρνάρα όπως για παράδειγμα η Νορβηγία δεινοπαθούν και ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος πριν δύο χρόνια δήλωνε πως είχε δημιουργήσει ένα κλειστό μπλοκ συνωμοτώντας εναντίον της τότε ελληνικής κυβέρνησης, θα έπρεπε να έχει αναλάβει από τότε η Δικαιοσύνη -αν όχι κάποιος άλλος τομέας της ιατρικής- και να τον καταδικάσει για παραβίαση καθηκόντων, διασπορά ψευδών ειδήσεων και τρομοκράτησης του κόσμου. Ψιλά γράμματα όμως. Η Δικαιοσύνη είναι όπως η περιβόητη ανάπτυξη. Αόρατη.

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ακούστηκε και κάτι πιο τραγελαφικό δια στόματος του διοικητή της ΤτΕ. «Θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα και δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε». Μάλιστα. Αυτό μεταφράζεται και αλλιώς. Θα γίνουμε Βενεζουέλα, Αλβανία του Χότζα, θα απομονωθούμε από τον υπόλοιπο πλανήτη και δεν θα θέλει να συνεργαστεί κανείς μαζί μας. Το κατανοήσαμε. Το «θα συλλαμβανόμαστε» όμως τι τύπος είναι στην νεοελληνική γραμματική; Γιατί στο τέλος θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε. Προφανώς, ο βιαστικός κ. Στουρνάρας ήθελε να πει «θα μας συλλαμβάνουν» γιατί το «συλλαμβανόμαστε» παραπέμπει αλλού. Στην αναπαραγωγή ίσως. Αλλά δε βαριέστε μωρέ, να μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία.

Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου τα σενάρια για Grexit επανήλθαν, προσδεθείτε και κρατηθείτε γερά γιατί η πτήση με πιλότο τον Γιάννη Στουρνάρα στη Βόρειο Κορέα θα είναι επικίνδυνη και τα πιο αισχρά επιχειρήματα δεν τα έχετε ακούσει ακόμη.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo