Κειμενα

Κείμενα

Τι είναι ο ESM που θέλει ο Ντάισελμπλουμ να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ;

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017


Πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemein Zeitung (FAZ) ότι η σημερινή δομή της τρόικα πρέπει να διαλυθεί και ο ESM να γίνει το νέο ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Επί λέξει δήλωσε:

«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Θα πρέπει να αποκτήσει έναν σαφή ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η σημερινή δομή της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να διαλυθεί πλέον εντελώς».

Κατόπιν, αιτιολόγησε την άποψή του με τα εξής λόγια:

«Η ΕΚΤ βλέπει το ρόλο της τρόικας όλο και πιο άβολα, και νομίζω σωστά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα σημαντικά καθήκοντα, στα οποία και θα πρέπει να επικεντρωθεί. Ο ESMθα πρέπει να αποκτήσει την τεχνική εμπειρία που διαθέτει σήμερα μόνο το ΔΝΤ».

Οι δηλώσεις του αυτές πιθανόν να μην «συγκίνησαν» ιδιαίτερα την κυβέρνηση και σύσσωμη την μνημονιακή αντιπολίτευση με πρώτη και κύρια τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο διακρίνονται από έναν ύψιστο βαθμό επικινδυνότητας και θα δούμε παρακάτω το γιατί.

Ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013 και ήρθε να αντικαταστήσει τον EFSF, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σκοπός του είναι να παρέχει χρηματοδότηση στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα υπό καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Από τη Συνθήκη ίδρυσής του προβλέπεται:

Πλήρης νομική προσωπικότητα και δικαιοπρακτική ικανότητα
 Πλήρης ασυλία για τα περιουσιακά του στοιχεία από οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία
 Απαραβίαστο για τα αρχεία/έγγραφα και τους χώρους των εγκαταστάσεων του ESM
 Μη περιορισμός, ρύθμιση ή έλεγχος για τα δάνεια που απέσπασε ο ESM από κράτος-μέλος

Επιπλέον, όταν ξεκινά η χρηματοδότηση ενός προγράμματος σε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης, συντάσσεται ένα «Μνημόνιο Κατανόησης» το οποίο εντάσσεται στο δίκαιο της Ε.Ε. Κάτι που με απλά λόγια ισοδυναμεί με περαιτέρω απώλεια εθνικής κυριαρχίας και κρατικής υπόστασης της εμπλεκόμενης χώρας με τον ESM.

Επομένως, έχει κάθε λόγο ο Ντάισελμπλουμ να επιθυμεί τη διάλυση της τρόικα και να καταστήσει τον ανεξέλεγκτο ESM, απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού και την Ελλάδα να βρεθεί στο απόσπασμα.

Πληροφορίες από: ereportaz.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo