Κειμενα

Κείμενα

Η «πασοκοποίηση» των σοσιαλιστικών κομμάτων

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017


Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το ΠΑΣΟΚ τερματίζει στην έβδομη θέση με το απελπιστικό 4,6%. Εννέα μήνες μετά, στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αυξάνει για λίγο περισσότερο τα ποσοστά του φθάνοντας ωστόσο στο επίσης απελπιστικό για τα δικά του δεδομένα, 6,2%.

Η εκλογική καθίζηση του άλλοτε ισχυρού σοσιαλιστικού κόμματος έδωσε την ευκαιρία σε ξένους αναλυτές να εφεύρουν έναν όρο που να περιγράφει το φαινόμενο κατάρρευσης κάθε σοσιαλιστικού κόμματος στην Ευρώπη στα χρόνια της λιτότητας. Ο όρος αυτός ονομάστηκε «πασοκοποίηση» (pasokification).

This phenomenon – the rapid capitulation of a social democratic heavyweight in times of austerity – has been called «Pasokification» by James Doran, and it’s a trend we may well see beyond Greece.

Το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ανήκουν τα «πνευματικά δικαιώματα» του όρου που μάλιστα προτάθηκε και για καταχώρηση στο έγκριτο λεξικό Collins με μια διαφορετική ανάλυση, μετέδωσε σαν ιό την έννοια αυτή τόσο στο βρετανικό κόμμα των Εργατικών, ιδίως μετά την εκλογική του συντριβή στην Σκωτία, όσο και στο ισπανικό σοσιαλιστικό «Psoe» λόγω της ραγδαίας ανόδου του κινήματος των Podemos. Η συρρίκνωση όμως των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων δεν σταματά εδώ.

Λίγο αργότερα, στις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου το Εργατικό Κόμμα «PvdA» του γνωστού μας Γερούν Ντάισελμπλουμ βυθίστηκε στο 5,7% από το 24,8% των προηγούμενων εκλογών πληρώνοντας έτσι την πολιτική που ακολούθησε το κόμμα του αφενός λειτουργώντας ως «δεκανίκι» του κεντροδεξιού φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε και αφετέρου εξαιτίας της υφιστάμενης πολιτικής που επέβαλε κατά της Ελλάδας.

Η «πασοκοποίηση» έλαβε χώρα και στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας με τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Αμόν, να αποσπά μόλις το 6,3% των ψήφων χάνοντας 20 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2012, όπου νικητής αναδείχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Το φαινόμενο «pasokification» είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει και άλλες χώρες καθώς όπως αποδείχθηκε, τα αυτοαποκαλούμενα προοδευτικά, αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα μετατράπηκαν σε σοσιαλδημοκρατικά και από σοσιαλδημοκρατικά σε αμιγώς δεξιά νεοφιλελεύθερα κόμματα.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo