Κειμενα

Κείμενα

Κατέρρευσε ο μύθος του «υπερτροφικού» δημόσιου τομέα

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017


Ένας από τους μύθους που έχει ριζώσει για τα καλά στη σύγχρονη Ελλάδα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι στις σκληρές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται, είναι αυτός του διογκωμένου δημόσιου τομέα.

Ο θεσμός του ελληνικού Δημοσίου, ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, έχει ακούσει τις περισσότερες κατηγορίες από οποιονδήποτε άλλο θεσμό με βαρύτατους χαρακτηρισμούς όπως υπεράριθμος, υψηλόμισθος, αναποτελεσματικός και ανοργάνωτος.

Τον μύθο αυτό κατέρριψε σε έρευνά της η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», η οποία απέδειξε πως το ποσοστό του ενεργού δυναμικού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι μόλις 7,9%.

Πρώτες σε ποσοστά εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι δύο σκανδιναβικές χώρες: η Νορβηγία με 29,3% και η Σουηδία με 26,2%. Τρίτη εμφανίζεται η Γαλλία με 21,9% και ακολουθούν η Μ. Βρετανία με 17,4%, οι ΗΠΑ με 14,6%, η Ιταλία με 14,3% ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ισπανία με 12,3%, η Γερμανία με 9,6% και η Ελλάδα με 7,9%, όντας η τελευταία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προτελευταία παγκοσμίως αφού λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους έχει η Ιαπωνία με 6,7%.

Η έρευνα αυτή αποτελεί ένα «χαστούκι» στις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που υποστηρίζουν την περαιτέρω συρρίκνωση του Δημοσίου ως λύση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ/Άννα Παπασωτηρίου
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo