Κειμενα

Κείμενα

Τι αλλάζει με το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Τουρκίας

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Τι αλλάζει με το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Τουρκίας

Το 51% των τούρκων πολιτών ψήφισε «Ναι» και συναίνεσε στο να μετατραπεί και επίσημα το ισχύον καθεστώς της Τουρκίας σε μια δικτατορία. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού κατάφερε να συσπειρώσει την πλειοψηφία των Τούρκων υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης, θα μπορεί πλέον να εκτελεί χρέη «απόλυτου μονάρχη» έχοντας μεγαλύτερες εξουσίες.

Το τουρκικό πολιτικό σύστημα αλλάζει και από κοινοβουλευτικό μετατρέπεται σε προεδρικό. Ο Πρόεδρος καθίσταται επικεφαλής του κράτους, το γραφείο του πρωθυπουργού καταργείται και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον πρόεδρο να διορίζει ή και να καθαιρεί υπουργούς της αρεσκείας του, να καταρτίζει τον προϋπολογισμό του κράτους και να εκδίδει διατάγματα.

Επιπλέον, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια αντί για τέσσερα που ίσχυε τώρα ενώ με βάση τη νέα συνταγματική μεταρρύθμιση, η τρέχουσα θητεία του ως προέδρου δεν θα προσμετράται όταν αλλάξει το σύστημα στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2019, κάτι που σημαίνει πως με τις δύο φορές ανώτατης θητείας, θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι και το 2029!

Το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με θάνατο της όποιας δημοκρατίας είχε απομείνει στη γείτονα χώρα καθώς μετά τα όσα συνέβησαν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού με την καθαίρεση δικαστών, την έκδοση των πραξικοπηματιών αλλά και πριν από αυτό με τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου και τις φυλακίσεις αντιφρονούντων πολιτικών και δημοσιογράφων, ο Ερντογάν θα μπορεί να υποτάξει έναν ολόκληρο λαό στις ορέξεις του.

Τέλος, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu να επισημαίνει πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε λίγες μέρες.

Πληροφορίες από: news247.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo