Κειμενα

Κείμενα

Κόμμα Νεοφιλελευθέρων: Το κόμμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που παρέπεμπε κάθε Κρητικό να διοριστεί στο Δημόσιο

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017


Στο μεταίχμιο της πολιτικής του διαδρομής ανάμεσα στην Ένωση Κέντρου και τη Νέα Δημοκρατία, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε ιδρύσει ένα βραχύβιο πολιτικό κόμμα, το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Κώστα Διγκαβέ «Εκλογές 1977», το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων ιδρύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1977 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με σκοπό να συμμετάσχει στις εκλογές του ιδίου έτους. Προτεραιότητά του ήταν να υποκαταστήσει την «ανεπαρκή» κυβέρνηση της ΝΔ και την «ανίκανη» Αξιωματική Αντιπολίτευση της Ένωσης Κέντρου.

Στις εκλογές του '77, απέσπασε 1,08% και εξέλεξε 2 βουλευτές: τον Μητσοτάκη στα Χανιά και τον Παύλο Βαρδινογιάννη στο Ρέθυμνο. Ωστόσο, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απορροφήθηκε από τη ΝΔ στο πλαίσιο της διεύρυνσης που έκανε ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, προς το χώρο του Κέντρου.


Το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων πάντως, όπως αναφέρει και ο Τάσος Κωστόπουλος στη «Εφημερίδα των Συντακτών», δεν είχε αποτελούσε την πρωτοπόρα εκδοχή του ομώνυμου διεθνούς ρεύματος που διαδόθηκε από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, απλώς σήμαινε την «ανασύσταση» του προπολεμικού βενιζελισμού «προσαρμοσμένου στις ανάγκες της εποχής», κατά τα πρότυπα του Κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου.

Στο πολιτικό πρόγραμμά του δε, δεν εκφράζεται τόσο κάτι το πολιτικά και οικονομικά «φιλελεύθερο» ή «νεοφιλελεύθερο» όπως το γνωρίζουμε με τη σημερινή του μορφή όσο ένας ακραίος τοπικισμός σε συνδυασμό με τον λαϊκίστικο αρχηγισμό και το «αντικρητικό» πνεύμα της ΝΔ.


Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο νομό Χανίων με 25,71% αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ (23,44%), την ΕΔΗΚ (20,55%) και τη Νέα Δημοκρατία (16,01%) και δεύτερο στο νομό Ρεθύμνου με ποσοστό 26,02% πίσω από τη Νέα Δημοκρατία (29,49%) και μπροστά από το ΠΑΣΟΚ (24,27%).


Με πληροφορίες από: efsyn.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo