Κειμενα

Κείμενα

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου προφήτευσε το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής των Καννών το 1995

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017


Επίκαιρη όσο ποτέ είναι η προφητική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής των Καννών τον Ιούνιο του 1995.

22 χρόνια πριν, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζοντας εκ των έσω την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες, είχε προβεί σε συγκλονιστικές δηλώσεις αναφορικά με την Ευρώπη του μέλλοντος αλλά και το ρόλο που θα επιτελούσαν στο εξής οι εθνικές κυβερνήσεις κάνοντας λόγο για σαφές σχέδιο.

Μετά τη λήξη της Συνόδου και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προβλέψει την σταδιακή κατάρρευση της Ενωμένης Ευρώπης, τη συρρίκνωση της εθνικής δύναμης της Ελλάδας καθώς και την αποδυνάμωση των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων του διευθυντηρίου.

«Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνά; Τι ρόλο παίζουμε πλέον εμείς οι κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις;», αναρωτιόταν το «Μοναχικό Λιοντάρι της Ευρώπης» όπως τον αποκαλούσε ο ξένος Τύπος. «Αισθάνθηκα για την Ελλάδα πολύ ξένος σε αυτό το κλίμα», «δεν μπορώ να ακούω από αυτούς μαθήματα για τη χώρα μου», επεσήμαινε χαρακτηριστικά επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ομάδα των προοδευτικών και δημοκρατικών αξιωματούχων.

Η Σύνοδος αυτή σηματοδοτεί ουσιαστικά την κυριαρχία της Γερμανίας έναντι των υπολοίπων εταίρων της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και επαληθεύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα της Ευρώπης των εκβιασμών και τελεσιγράφων, επιβεβαιώνοντας πως ήταν εξαρχής όλα προδιαγεγραμμένα.


Πληροφορίες από: iefimerida.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo