Κειμενα

Κείμενα

Ευρεία πλειοψηφία για τον Μακρόν, σαρωτική η αποχή

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017


Μία από τις πιο συντριπτικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφάλισε ο Εμανουέλ Μακρόν στο β' γύρο των βουλευτικών εκλογών με την αποχή ωστόσο να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας το 56%.

Το κόμμα του, Republique en Marche (REΜ), μπορεί να μην πέτυχε την σαρωτική νίκη με τις 400 έδρες που προέβλεπαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εξασφαλίζει περί τις 360 έδρες, πολύ περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Το επίσης κεντρώο Modem του Φρανσουά Μπαϊρού καταλαμβάνει 40 έδρες από μόνο του και σχηματίζει κοινοβουλευτική ομάδα.

Το κεντροδεξιό κόμμα Les Republicains και οι σύμμαχοί τους UDI εξασφαλίζουν 126 έως 131 έδρες με τον αρχηγό του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Μπαρουάν να εμφανίζεται ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών δηλώνοντας πως «είναι αρκετό για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της Δεξιάς».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του καταλαμβάνουν 45 έως 50 έδρες σε σχέση με τις 284 έδρες που κατείχαν στην απερχόμενη βουλή με τον πρώτο γραμματέα του κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς να υποβάλλει την παραίτησή του.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του αριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν εξασφαλίζει περί τις 15 έδρες και ο σύμμαχός του, το Κομμουνιστικό Κόμμα 11 έδρες σε μια καλύτερη από την προβλεπόμενη επίδοση. Παρόλ’ αυτά, θα συγκροτήσει δική του κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς του βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μάλιστα, προειδοποίησε με «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν καθώς όπως δήλωσε «δεν έχει τη νομιμοποίηση για τη διάλυση του εργασιακού νόμου».

Τέλος, το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει μόλις περί τις 8 έδρες και παρά το γεγονός ότι τετραπλασιάζει τη δύναμη του, δεν θα καταφέρει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα. Τόσο η αρχηγός του, Μαρίν Λεπέν όσο και ο σύντροφός της, Λουί Αλιό, εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη γαλλική βουλή.


Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo