Κειμενα

Κείμενα

Δημοσκόποι καιροσκόποι

Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Δημοσκόπηση είναι η επιστημονική έρευνα της κοινής γνώμης διενεργούμενη από διάφορες εταιρείες με σκοπό την στατιστική καταγραφή της πραγματικότητας πάνω σε συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Ωστόσο στην Ελλάδα, έχει αποδειχθεί πως η μόνη έννοια η οποία απομακρύνεται από το περιεχόμενο των δημοσκοπήσεων  είναι η ίδια η πραγματικότητα. Στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων, έχουν θυσιαστεί πλήρως η αντικειμενικότητα, η αξιοπιστία και η εγκυρότητα της πληροφόρησης του ελληνικού λαού, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προπαγάνδα και εν τέλει η καθολική χειραγώγησή του.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στην πλειοψηφία τους, βάσει των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, δεν έχουν κανένα λόγο να καυχιούνται για τα ευρήματά τους εφόσον έχουν αποτύχει παταγωδώς και η έκβαση των αποτελεσμάτων είναι εντελώς διαφορετική από τις επιστημονικές μετρήσεις τους. Κατά τον Γιώργο Πλειό, καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, «οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σκόπιμες -λόγω του μη πραγματικού δείγματός τους- και δομικές -λόγω της μη αντιστοίχισης του δείγματος και του συνολικού πληθυσμού- αλλοιώσεις με αποτέλεσμα να τις καθιστούν μη ακριβείς».

Άλλωστε, εύλογα ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και όταν κατά τη δημοσίευσή τους από τα ΜΜΕ, δεν γίνεται γνωστή ούτε η ταυτότητα, η περιοχή και η περίοδος της έρευνας αλλά ούτε και το ακριβές μέγεθος του δείγματος. Εντύπωση επίσης προκαλείται όταν το x/y κόμμα υπερτερεί στην πρόθεση ψήφου αλλά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο πολιτικός του ηγέτης ηττάται και βρίσκεται πίσω στα ποσοστά. Λόγω του γεγονότος ότι το διαπλεκόμενο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο πληρώνει αδρά προκειμένου να δημοσιεύει η εκάστοτε εφημερίδα τα αποτελέσματα της αρεσκείας της, παρακολουθούμε μια ανεξέλεγκτη χαλιναγώγηση του λαού και μια άνευ προηγουμένου εξαπάτησή του.

Η ιστορία έχει δείξει πως όλες οι έρευνες οι οποίες έχουν διενεργηθεί για την ενημέρωση των πολιτών, έχουν πέσει ουκ ολίγες φορές έξω από τις μετρήσεις τους. Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και αξίζει να αναφερθούν ορισμένα απ' αυτά. Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, το οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η ευρεία παράσταση νίκης της ΝΔ κατέληξε με τη συντριπτική νίκη του κόμματος της Αριστεράς με διαφορά 9 μονάδων και την συρρίκνωση της κεντροδεξιάς παράταξης.

Επιπλέον, τα πρόσφατα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος όπου σύσσωμοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θέλησαν να δημιουργήσουν μια οριακή κατάσταση ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ που θα κρινόταν στις λεπτομέρειες, διέψευσαν τους πάντες με το ΟΧΙ να φτάνει στο 61%. Ακόμη, οι δημοσκοπήσεις όχι μόνο έπεφταν έξω στις εκτιμήσεις τους αλλά πριμοδοτούσαν και νεότευκτα κόμματα όπως αυτό του «Ποταμιού» το οποίο μέσα σε μόλις 7 ημέρες από την ίδρυσή του, απολάμβανε της στήριξης μεγάλων καναλιών αλλά και Πανεπιστημίων της χώρας όπως αυτό του ΠΑΜΑΚ με σκοπό να αναρριχηθούν απότομα στο πολιτικό σκηνικό.

Το ίδιο επομένως αναμένεται να συμβεί και στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν. Με λίγα λόγια, ο λαός δεν πρέπει να εμπιστεύεται σε καμία περίπτωση της δημοσκοπήσεις αφού δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά την φωτογραφία της στιγμής.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo