Κειμενα

Κείμενα

Γερμανία: Τέταρτη θητεία για την Άγκελα Μέρκελ – Ιστορικά χαμηλά ποσοστά για Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017


Την τέταρτη συνεχόμενη θητεία της στην καγκελαρία της Γερμανίας εξασφάλισε η Άγκελα Μέρκελ μετά τη νίκη της στις εθνικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, το Χριστιανοδημοκρατικό-Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα «CDU/CSU», αναδείχθηκε πρώτο στις προτιμήσεις των Γερμανών πολιτών με 32,9%, το οποίο ωστόσο είναι και το χαμηλότερο ποσοστό για το κόμμα της Κεντροδεξιάς μετά από 70 χρόνια. Δεύτερο αναδείχθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα «SPD» του Μάρτιν Σούλτς με το επίσης ιστορικά χαμηλό ποσοστό 20,5%.

Η ακροδεξιά εισέρχεται στη Βουλή μετά από 70 χρόνια με το ξενοφοβικό κόμμα «AfD» («Εναλλακτική για τη Γερμανία») να ενισχύεται περισσότερο από όλα τα κόμματα συγκεντρώνοντας 12,6%. Το Φιλελεύθερο «FDP» κατέλαβε 10,7%, το αριστερό «DieLinke» συγκέντρωσε 9,2% ενώ το κόμμα των Πρασίνων σταμάτησε στο 8,9%.

Image: The Guardian
Πηγή φωτογραφίας: The Guardian

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες καταλαμβάνουν 246 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 153 έδρες, η ακροδεξιά 94 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 80 έδρες, η Αριστερά 69 έδρες και οι Πράσινοι 67 έδρες.

Σε ό,τι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την άρνηση του Μάρτιν Σούλτς για το μεγάλο συνασπισμό, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός «Τζαμάικα» ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και πιθανότατα τους Πρασίνους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο ικανοποιεί μόλις το 23% των ψηφοφόρων.

Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη σε σχέση με αυτή των εκλογών του 2013 και άγγιξε το 75,6%.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dw.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo