Κειμενα

Κείμενα

Η πολύπαθη Καταλονία και ο αέναος αγώνας για ανεξαρτησία

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017Δύο χρόνια έχουν περάσει από τη μεγαλειώδη νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία όταν και κατέλαβαν 72 από τις συνολικά 135 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου και συγκεκριμένα το 47,8% των ψήφων. Το εσωτερικό σκηνικό στην Ισπανία έχει αλλάξει, η δημοκρατία ανανεώθηκε και ο καταλανικός λαός πλέον έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί, να ονειρεύεται, να ελπίζει.

Η κρίση και οι κακές σχέσεις των Καταλανών με την κεντρική εξουσία ενίσχυσαν τον εθνικισμό τους και η «σενιέρα», σημαία της Καταλονίας και έμβλημα του διαρκούς αγώνα για την εθνική αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, κυματίζει ανεμπόδιστα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πολύπαθης αυτής περιοχής. Μιας περιοχής με πλούσια ιστορία και παράδοση, χρωματισμένη από πολέμους, βασιλικές ενώσεις και διασπάσεις αλλά και από έναν θαυμάσιο πολιτισμό. Από την ανεξαρτητοποίηση της βόρειας και κεντρικής Καταλονίας από το Φραγκικό Βασίλειο και την ένωση των βασιλείων Καταλανών και Καστιλιάνων κάτω από την ίδια μοναρχία, στον μεταξύ τους πόλεμο, τον ξεριζωμό, την απαγόρευση της καταλανικής γλώσσας και τα αιτήματα ξανά για ελευθερία.

Η Καταλονία σε όλα αυτά τα χρόνια της ιστορίας της, από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, δεινοπάθησε και κόντεψε να χάσει δια παντός την εθνική και πολιτιστική της ταυτότητα. Όντας σε μεγάλο βαθμό δημοκρατική, υπέστη την ωμότητα και τον απολυταρχισμό των Ισπανών. Υποχρεώθηκε να δεχτεί ανά αιώνες από το 1714 που η Ισπανία έπαψε να αποτελεί μια συνομοσπονδία κρατών, ένα αυστηρά καστιλιάνικο σχέδιο που στόχο είχε την εξόντωση και τον παραγκωνισμό της από τον χάρτη. Το ίδιο έτος η πρωτεύουσα και μεγαλύτερή της πόλη, Βαρκελώνη, είχε παραδοθεί στο έλεος του πολέμου θρηνώντας χιλιάδες πολίτες και στρατιώτες ενώ δεκάδες σπίτια είχαν καταστραφεί και η γλώσσα είχε τεθεί υπό απαγόρευση. Η ημέρα εκείνη αποτελεί και την εθνική εορτή της Καταλονίας, την «diada». 

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο, η καταλανική ταυτότητα υπονομεύτηκε πλήρως σε βαθμό που μέχρι και ο Πρόεδρος της Μπαρτσελόνα και μέλος του καταλανικού συμβουλίου, Γιόσεπ Σουνιόλ, δολοφονήθηκε από τα στρατεύματα του στρατηγού δικτάτορα λόγω αριστερών πεποιθήσεων. Κάθε τι το καταλανικό θεωρείται διαχρονικά σαν αρρώστια και ο μέσος Καταλανός χαρακτηρίζεται από την πλειοψηφία των Ισπανών ως παράξενος, πονηρός και εγωιστής, ακριβώς επειδή κουβαλάει στις πλάτες του μια διαφορετική κουλτούρα.

Η επίσημη ηγεσία της Ισπανίας, θέλει να «χτυπήσει» την καταλανική παράδοση πρωτίστως στον τομέα της εκπαίδευσης που αποτελεί τον πυρήνα του πολιτισμού τους και δεν το κρύβει. Ο τοπικός υπουργός Πολιτισμού μάλιστα, είχε δηλώσει πως σκοπεύει το κράτος να επιμείνει στην ισπανοποίηση των παιδιών της Καταλονίας, πράγμα που σημαίνει αυτομάτως ότι ο αφανισμός του καταλανικού σχολικού μοντέλου και γενικότερα των καταλανικών βρίσκεται επί θύραις. Αγνοώντας την τοπική της ιστορία και πολλά από τα επιτεύγματα του πολιτισμού της, όπως το λογοτεχνικό κίνημα της Καταλανικής Αναγέννησης που από τα μέσα του 19ου αιώνα έδωσε το έναυσμα για την πνευματική και την δημογραφική της άνθιση, η Μαδρίτη προχωρά ολοένα και περισσότερο στο σχέδιο αυτό, προσπαθώντας να σβήσει κάθε στοιχείο που λογίζεται ως καταλανικό. Η Καταλονία αυτή τη στιγμή απαριθμεί περίπου 7.5 εκατομμύρια κατοίκους και έχει τρεις επίσημες γλώσσες, τα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αρανικά.

Σήμερα λοιπόν, εν έτει 2017, η πλειοψηφία των Καταλανών έχει αντιληφθεί πως είναι αδύνατον να αποτελεί μέρος αυτής της Ισπανίας καθώς πλέον θεωρεί πως απαρτίζει ένα διαφορετικό και ξεχωριστό έθνος που πρέπει να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος. Άλλωστε, μετά από κάθε κατάρρευση μιας δικτατορίας και ανακήρυξη μιας δημοκρατίας, η Καταλονία ανέκαθεν αγωνιζόταν για την συλλογική ελευθερία. Έτσι και τώρα, αντιμετωπίζοντας μια τρόπον τινά δικτατορία που της απαγορεύει να είναι εθνικά υπερήφανη, αντέχει και παλεύει μέχρι τέλους για την απόκτηση της δικής της αυτονομίας, της οριστικής της ανεξαρτησίας.

Πληροφορίες από: ardin-rixi.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo