Κειμενα

Κείμενα

Την Παρασκευή καταθέτει ο Δημήτρης Κουσουρής στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017


Την Παρασκευή τελικά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η κατάθεση του συγγραφέα και καθηγητή Ιστορίας, Δημήτρη Κουσουρή, θύματος ξυλοδαρμού από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ο Κουσουρής που από τύχη δεν ήταν νεκρός καθώς όπως είχε αναφέρει και ο γιατρός που τον χειρούργησε, Χ. Γεωργακόπουλος, «τα χτυπήματα που υπέστη στο κρανίο του ισούνταν με τη δύναμη που ασκούμε σε τριάντα εκατοστά τσιμέντο για να σπάσει», ενδέχεται στη σημερινή του κατάθεση να δρομολογήσει εξελίξεις σχετικά με το «Φάκελο Χρυσή Αυγή» που ίσως αναγκάσουν τον πρώην υπαρχηγό της οργάνωσης και τότε επικεφαλής του τάγματος εφόδου, Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, να καταθέσει και εκείνος δίνοντας νέες διαστάσεις στην υπόθεση.

Να θυμίσουμε ότι ήταν 16 Ιουνίου 1998, όταν ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος -γνωστός και ως «Περίανδρος»- εξαπέλυσε ηγούμενος της ομάδας κρούσης δολοφονική επίθεση με στόχο τους φοιτητές Δημήτρη Κουσουρή, Ηλία Φωτιάδη και τον καθηγητή, Γιάννη Καραμπατσόλη. Κινούμενοι απειλητικά κατά πάνω τους, δείχνοντας τον Κουσουρή και φωνάζοντας «Αυτός είναι», ενώ οι δύο τελευταίοι είχαν καταφέρει να ξεφύγουν, τον εγκλώβισαν και άρχισαν να τον χτυπούν ασταμάτητα με ρόπαλα στο κεφάλι, μέχρι που τον εγκατέλειψαν όταν είδαν να πέφτει κάτω και να παραμένει ακίνητος, υποθέτοντας πως ήταν νεκρός.

Ο Περίανδρος, ο οποίος κρυβόταν για 7 ολόκληρα χρόνια, παραδόθηκε τελικά στις αρχές και προφυλακίστηκε για να δικαστεί ένα χρόνο μετά. Όμως, ενώ πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, τρία χρόνια μετά το Εφετείο μετά από πρόταση του εισαγγελέα άλλαξε το κατηγορητήριο. Έτσι, κατηγορήθηκε για μία μόνο απόπειρα ανθρωποκτονίας, οι άλλες δύο κατηγορίες παραγράφηκαν ως πλημμέλημα και η ποινή του μειώθηκε στο 12 χρόνια.

Τότε, πολλά στελέχη της Χρυσής Αυγής τον κατηγόρησαν για συνεργασία με τις αρχές προκειμένου να πέσει «στα μαλακά». Έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του αποφυλακίζεται λίγο καιρό αργότερα. Όταν ξεκίνησε η δίκη της Χ.Α., σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι εάν μιλήσει, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα μπουν φυλακή ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στον Κουσουρή.

Σήμερα, ο Α. Ανδρουτσόπουλος θεωρείται από τους ομοϊδεάτες του ένας πραγματικός εθνικοεπαναστάτης και ηγείται της εθνικοσοσιαλιστικής-ναζιστικής οργάνωσης «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» που είναι ακόμα πιο ακραία από τη Χρυσή Αυγή και δεν διστάζει να γράφει σε τοίχους συνθήματα υπέρ του Ρούντολφ Ες ή να ζωγραφίζει σβάστικες και κέλτικους σταυρούς.

Πληροφορίες από: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo