Κειμενα

Κείμενα

Είναι το πυρηνικό κουμπί του Τραμπ μεγαλύτερο από του Κιμ Γιονγκ Ουν;

Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018

Είναι το πυρηνικό κουμπί του Τραμπ μεγαλύτερο από του Κιμ Γιονγκ Ουν;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, υποδέχτηκαν το νέο έτος με εκατέρωθεν ανακοινώσεις επιδιδόμενοι σε μια ακροσφαλή διπλωματία.

Σε ομιλία του ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο Κιμ Γιονγκ ανέφερε ότι οι πρόσφατες δοκιμές όπλων της χώρας του αποτελούν απόδειξη ότι η Βόρειος Κορέα κατέχει μια αξιόπιστη και «μη αναστρέψιμη» πυρηνική αποτροπή:

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν ποτέ να διεξάγουν πόλεμο εναντίον μου και εναντίον του κράτους μας. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι όλη η επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μέσα στο εύρος των πυρηνικών μας επιθέσεων και ένα πυρηνικό κουμπί είναι πάντα πάνω στο γραφείο μου και αυτό είναι απλά η πραγματικότητα, όχι μια απειλή.

Με τιτίβισμά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανταπάντησε λέγοντας ότι το δικό του πυρηνικό κουμπί είναι μεγαλύτερο από του Κιμ:Ενώ λοιπόν η εικόνα των δύο ηγετών να λοξοκοιτάζουν στο γραφείο τους με τα δάχτυλα έτοιμα να πατήσουν το πυρηνικό κουμπί, μας προκαλεί προβληματισμό, μας κάνει να αναρωτιόμαστε και κάτι ακόμα: Άραγε υπάρχουν πράγματι αυτά τα κουμπιά; Μπορούν και οι δύο απλά με το πάτημα ενός κουμπιού να προκαλέσουν τον Αρμαγεδδώνα;

Σύμφωνα με τον Γκάρεθ Μ. Γκραφ, ειδικού σε θέματα πυρηνικών ερευνών και συγγραφέα του πρόσφατου βιβλίου, "Raven Rock: The Story of the U.S. Government's Secret Plan to Save Itself - While the Rest of Us Die", όπου πραγματεύεται το πως η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να σώσει τον εαυτό της και ταυτόχρονα να καταστρέψει όλους τους υπόλοπους, δεν υπάρχει κουμπί συμπληρώνοντας μάλιστα πως «το μόνο κόκκινο κουμπί στο γραφείο του Προέδρου είναι στην πραγματικότητα αυτό που καλεί τον υπηρέτη του Λευκού Οίκου να του φέρει... Coca-Cola»!

Όσο για το τι χρειάζεται για να ληφθεί η απόφαση για μια επίθεση με πυρηνικά όπλα, εξηγεί πως όλα είναι μια αλυσίδα τηλεφωνικών κλήσεων που ξεκινούν από τον Πρόεδρο στο Πεντάγωνο και από 'κει στους αρμόδιους διοικητές:


Ο Πρόεδρος καλεί για στρατιωτική βοήθεια με τη -γνωστή στους Αμερικανούς- «πυρηνική μπάλα ποδοσφαίρου», δηλαδή τον μαύρο χαρτοφύλακα για τα πολεμικά σχέδια και να επιλέξει από τους φακέλους και τα εκ των προτέρων σχέδια το είδος της πυρηνικής επίθεσης που θα ήθελε να διατάξει εναντίον του αντιπάλου του. Ένας πρώην βοηθός στρατιωτικού αποκάλεσε τα πολεμικά σχέδια "Μενού στα Denny's" (γνωστή αλυσίδα εστιατορίων), διότι φτιάχτηκε για να είναι ορατό και εύκολο για χρήση υπό πίεση.

Το πυρηνικό κουμπί του Τραμπ που δεν είναι άλλο από το μαύρο αυτό βαλιτσάκι το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοστών από τον Πρόεδρο και τον συνοδεύει παντού, είτε βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, στο αυτοκίνητο, εν πτήσει είτε σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, συνιστά έναν από τους θεμελιώδεις μύθους από τότε που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Εν αντιθέσει με την εικόνα που παρουσιάζεται σε διάφορα αστυνομικά μυθιστορήματα και ταινίες μυστηρίου με ηλεκτρονικές συσκευές ή μηχανισμούς που εκτοξεύουν όπλα, περιλαμβάνει τους κωδικούς και τις απαραίτητες πληροφορίες ούτως ώστε ο Πρόεδρος να επικοινωνήσει με το Εθνικό Γενικό Αρχηγείο Στρατού στο Πεντάγωνο και οι ΗΠΑ να απαντήσουν σε ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση.

Έπειτα από διαταγή του Προέδρου, την τελική απόφαση για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων έχει ο αρχιστράτηγος με κάποιους από τους βοηθούς του να τον συμβουλεύουν σε περίπτωση παραβίασης διεθνούς δικαίου ενώ όσοι αρνούνται να υπακούσουν σε οποιαδήποτε εντολή απομακρύνονται ή αντικαθίστανται.

Τέλος, αναφορικά με το αν έχει ή όχι πράγματι κουμπί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ο Γκραφ επισημαίνει πως «είναι άγνωστο αφού γνωρίζουμε δυστυχώς πολύ λίγα σχετικά με την διοίκηση για πυρηνικές επιθέσεις των άλλων κρατών» και εύχεται να μην ισχύει «όπως επίσης και οι δύο ηγέτες να σταματήσουν να κρατούν τους πυραύλους κρυμμένους με ασφάλεια σε σιλό -εκεί που ανήκουν-».

Πληροφορίες από: snopes.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo