Κειμενα

Κείμενα

Μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας (κάτω από το μαξιλάρι) από τη Μαρία Σπυράκη

Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018


Την Μαρία Σπυράκη την γνωρίζουμε από τη θητεία της στο Mega όταν ως δημοσιογράφος κάλυπτε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, έμεινε γνωστή και για την αλήστου μνήμης φράση ότι έκρυψε κάτω από το μαξιλάρι της την είδηση ότι οι τράπεζες τροφοδοτούνταν με μετρητά λόγω απόσυρσης χρημάτων γιατί «η συνείδησή της, ως Ελληνίδας πολίτη, δεν της επέτρεψε να δει το δημοσιογραφικό της συμφέρον» κατά παράβαση μάλιστα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Χθες, κατά τη διάρκεια διημερίδας στην ΕΣΗΕΑ με θέμα την στήριξη των εφημερίδων, το παρόν ως ομιλητές έδωσαν ως επί το πλείστον δημοσιογράφοι από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων: για την κρίση του Τύπου μίλησαν η Μαρία Σπυράκη (ΝΔ), ο Νίκος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ), η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου (ΚΚΕ) και ο Δημήτρης Τσιόδρας (Το Ποτάμι).

Όλοι κινήθηκαν περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κάνοντας λόγο για την ανάγκη αυτοκριτικής των δημοσιογράφων, τα προβλήματα του κλάδου (ανεργία, αδήλωτη εργασία, μειώσεις μισθών), την σημασία υπεράσπισης των δικών τους δικαιωμάτων και όχι των εκδοτών καθώς και τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου.

Όσον αφορά από την άλλη την ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, αφού υπογράμμισε πως η κρίση του Τύπου είναι βαθιά διαρθρωτική και πολυεπίπεδη και πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης με άμεσα κρατικά βοηθήματα, απαλλαγές φόρου και έμμεσες επιδοτήσεις, έφτασε στο σημείο να κάνει κάλεσμα στους δημοσιογράφους «να εμπλακούν σε ρεπορτάζ ουσίας, διατηρώντας ωστόσο τη δεοντολογία»!

Όλα αυτά από τη Μαρία Σπυράκη που καταπάτησε καθε έννοια δεοντολογίας, αποκρύπτοντας ειδήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος και χρησιμοποίησε τη θητεία της στο Mega για να ανελιχθεί πολιτικά αλλά και κομματικά.

Για να θυμηθούμε μερικές από τις «ένδοξες» στιγμές της Μ. Σπυράκη ως ρεπόρτερ που μας προτρέπει σε... μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

«Έκρυψα ότι γίνονταν μαζικές αναλήψεις. Το πήρα στο μαξιλάρι μου»:


Tα ίδια είχε πει και τον Απρίλη του 2014 ενόψει Ευρωεκλογών σε εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο ΚΡΗΤΗ TV:


Όταν μας «διαβεβαίωνε» ότι εάν κλείσουν τα σχολεία με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, θα έρθουν σε δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα:


Όταν μας παραπληροφορούσε ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά-Κουβέλη και μάλιστα 2 φορές:Πληροφορίες από: zoornalistas.blogspot.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo