Κειμενα

Κείμενα

Από τη ΜΕ.Ρ.Α. του '99 στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη apo to mera sto mera25

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018


Και το όνομα αυτού: ΜέΡΑ25. Όπως ανακοίνωσε το Δελτίο Τύπου του DiEM25, το νέο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου η επίσημη Ιδρυτική Συνδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί στις 26 Μαρτίου, έρχεται «να φέρει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας τον αυθεντικά ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό διεθνισμό».

Το όνομα του κόμματος των «ρεαλιστικά ανυπάκουων Ελλήνων ευρωπαϊστών» προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Μέτωπο Ρεαλιστικής Ανυπακοής» και επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για δύο λόγους: αφενός «επειδή κουραστήκαμε στην ατελείωτη νύχτα των Μνημονίων (που όλο «τελειώνουν» μονιμοποιούμενα) και αφετέρου «επειδή, άλλωστε, "diem" σημαίνει, στη γλώσσα μας, μέρα».

Ο όρος «μέρα» ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για ονομασία κόμματος, καθώς κόμμα με το όνομα ΜΕ.Ρ.Α. υπήρχε και το 1999. Βέβαια, το αρκτικόλεξο αποδομεί κάθε πιθανό σενάριο ομοιότητας αφού τα αρχικά του σήμαιναν «Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και πρέσβευε την αποχώρηση από Ε.Ε. και ευρώ, εν αντιθέσει με τη ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη που μάχεται για τον εκδημοκρατισμό της Ε.Ε. και την παραμονή στην ευρωζώνη.


Η ΜΕ.Ρ.Α. ήταν ένα ενωτικό σχήμα πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της ευρύτερης αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής Αριστεράς. Ιδρύθηκε το 1999 και οι οργανώσεις που το αποτελούσαν ήταν το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ), το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ), το Εργατικό Επανασταστικό Κόμμα (Ε.Ε.Κ.), οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί και η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.).

Το 2009 θα διαλυθεί μιας και όλες οι συνιστώσες της (πλην του Ε.Ε.Κ.) θα συγχωνευτούν για να ιδρύσουν την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Με πληροφορίες από: info-war.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo