Αποψεις

απόψεις

ΗΠΑ: Το 45% των νέων προτιμούν τον σοσιαλισμό από τον καπιταλισμό

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

ΗΠΑ: Το 45% των νέων προτιμούν τον σοσιαλισμό από τον καπιταλισμό

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που μπορεί να βρει κανείς το τελευταίο διάστημα στις ξένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταρρίπτουν ορισμένους διαχρονικούς μύθους που παγιώθηκαν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Στο προπύργιο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις ΗΠΑ, οι νέοι φαίνεται πως εκφράζουν έναν έντονο «σκεπτικισμό» προς τον καπιταλισμό και ταυτόχρονα μια αναπάντεχη προτίμηση στις σοσιαλιστικές ιδέες. Στη χώρα όπου η λέξη «σοσιαλισμός» διαχρονικά φαντάζει εφιάλτης, και θεωρείται από γραφική έως επικίνδυνη, το 45% των νέων δηλώνει πως θα ψήφιζε έναν σοσιαλιστή ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ένα 21% θα ψήφιζε κομμουνιστή!

Αντίστοιχα αποτελέσματα ανακαλύπτει κανείς και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Το μορφωμένο τμήμα της νεολαίας είναι αυτό που επιλέγει την Αριστερά για να εκφράσει τη δυσφορία ή και την απέχθειά του προς την καθεστηκυία τάξη και όταν φτάσει μπροστά στην κάλπη, ψηφίζει τον Σάντερς στις ΗΠΑ, τον Κόρμπιν στη Μ. Βρετανία, τον Μελανσόν στη Γαλλία ή τους Ποδέμος στην Ισπανία.

Αντίθετα, οι περισσότερο οξύθυμοι και λιγότερο μορφωμένοι νέοι, κυρίως της εργατικής τάξης, δείχνουν να γοητεύονται από τη ρητορική της «αντισυστημικής» (τουλάχιστον ως προς τα λόγια) άκρας δεξιάς όπως του Τραμπ στην Αμερική, της Λεπέν στη Γαλλία ή του Φάρατζ στη Μ. Βρετανία. Παρατηρείται δηλαδή το οξύμωρο σχήμα, η «ριζοσπαστική Αριστερά» και η «ριζοσπαστική Δεξιά», παρά τις χαώδεις διαφορές τους, να εκφράζουν την ίδια αντισυστημική προδιάθεση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ταυτίζονται, δεδομένου ότι δίνουν εντελώς διαφορετικές απαντήσεις ως προς το ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα.

Επομένως, οι «πολιτικώς ορθοί» αναλυτές που αρέσκονται στο να ερμηνεύουν τέτοιου είδους δημοσκοπικά αποτελέσματα ως μια μορφή έξαρσης του λαϊκισμού, καλό θα ήταν να μην τα παραβλέπουν γιατί απλούστατα, η νεολαία είναι εκείνη η οποία χαράσσει τους δρόμους του μέλλοντος.

Πληροφορίες από το προσωπικό site του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo