Κειμενα

Κείμενα

Ουγγαρία: Τρίτη συνεχόμενη θητεία για τον εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν, δεύτερο το νεοναζιστικό Jobbik – Τα αποτελέσματα

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Ουγγαρία: Τρίτη συνεχόμενη θητεία για τον εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν, δεύτερο το νεοναζιστικό Jobbik – Τα αποτελέσματα

Καθαρή και ευρεία νίκη σημείωσε στις ουγγρικές εκλογές ο δεξιός εθνικιστής, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη φορά θα βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αναλυτικότερα, το σκληρό συντηρητικό «Fidesz» με τη σύμπραξη του χριστιανοδημοκρατικού «KDNP» κατέλαβε 134 έδρες συγκεντρώνοντας 48,9%, ποσοστό που είναι κατά τέσσερις μονάδες υψηλότερο απ' αυτό των προηγούμενων εθνικών εκλογών.

Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε τo ακροδεξιό-νεοναζιστικό «Jobbik», που παρά το γεγονός ότι κατήγγελλε το πελατειακό κράτος, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ούγγρων, την κρατική διαφθορά και καλλιέργησε ένα πιο μετριοπαθές προφίλ, συγκέντρωσε ποσοστό 19,3% καταλαμβάνοντας 25 έδρες. Μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο αρχηγός του «Jobbik», Γκάμπορ Βόνα, υπέβαλε την παραίτησή του.

Η κεντροαριστερά, που εκπροσωπήθηκε από τη συμμαχία του σοσιαλδημοκρατικού «MSZP» και του πράσινου «Parbeszed» και της οποίας η προεδρία επίσης παραιτήθηκε, κατέλαβε την τρίτη θέση με 12,3% και 20 έδρες ενώ τέταρτο, ακολούθησε το κεντρώο πράσινο «LMP» με 6,9% και 8 έδρες.

Τη σύνθεση της Βουλής συμπληρώνουν τα φιλελεύθερα κεντρώα κόμματα «DK» (5,5% και 9 έδρες) και «Együtt» («Μαζί», 0,6% και 1 έδρα) όπως μία έδρα εξασφάλισε και η κεντροδεξιά παράταξη της γερμανικής μειονότητας στην Ουγγαρία, λαμβάνοντας 0,4%. Η τελευταία έδρα πήγε σε ανεξάρτητο βουλευτή.

Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φτάνοντας σε ποσοστό-ρεκόρ 69,2%, όσο περίπου και το άθροισμα των δύο πρώτων εθνικιστικών κομμάτων.Ποιος είναι ο Βίκτορ Ορμπάν


Ο 54χρονος δεξιός ηγέτης-πρότυπο για τους Ευρωπαίους λαϊκιστές, φημίζεται για τις ακραίες θέσεις του κυρίως στη μεταναστευτική πολιτική, την σκληρή κριτική στο μεγαλοεπενδυτή, Τζορτζ Σόρος, τον οποίο θεωρεί βασικό υπαίτιο για τη μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη καθώς και για τον περιορισμό των ελευθεριών στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος».


Κυβερνά με συγκεντρωτικό τρόπο, ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό τομείς όπως η οικονομία, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ, ενώ ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει το καθεστώς του ως «ανελεύθερο» και «αυταρχικό». Είναι μέλος της Καλβινιστικής Εκκλησίας της Ουγγαρίας, υπέρμαχος της «χριστιανικής Ευρώπης» και δηλώνει θαυμαστής του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όσο για τους θαυμάστριές του, μια εξ αυτών είναι και η ηγέτης του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, η οποία έσπευσε να συγχαρεί τον ούγγρο πρωθυπουργό γράφοντας σε ανάρτησή της στο Twitter: «Μεγάλη και καθαρή νίκη του Βίκτορ Ορμπάν στη Ουγγαρία: η ανατροπή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που προωθεί η Ε.Ε. απορρίφθηκαν εκ νέου».


Τα αποτελέσματα:

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo