Κειμενα

Κείμενα

Τα «πολεμοφόδια» του Ρουβίκωνα και άλλα παραμύθια του Star

Σάββατο, 26 Μαΐου 2018


Υποψηφιότητα για το άτυπο βραβείο «Fake News» της χρονιάς διεκδικεί το Star, έπειτα από το «αποκλειστικό» ρεπορτάζ που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες στο κεντρικό του δελτίο. Το βίντεο ξεκινά με μουσική από ταινία καταστροφής και εικόνες από συγκρούσεις αναρχικών στο εξωτερικό ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται οι «δημοσιογραφικές αποκαλύψεις».

Η ρεπόρτερ ανακαλύπτει ότι στα Εξάρχεια, το «άντρο του Ρουβίκωνα» κατά τη Μάρα Ζαχαρέα, τα μέλη του εφοδιάστηκαν με «κράνη, στειλιάρια, σφυριά» και άλλα πολεμοφόδια από φορτηγά στα οποία επέβαιναν αναρχικοί από τη Γαλλία. Ωστόσο, πέρα από τη μαρτυρία ενός γνωστού δημοτικού συμβούλου του Γιώργου Καμίνη (είχε εμφανιστεί και σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ με θέμα το «άβατο των Εξαρχείων») που παρατήρησε «φορτηγά με ξένες πινακίδες να ξεφορτώνουν πράγματα σε διάφορα σημεία», δεν παρουσιάζεται κάποιο άλλο τεκμήριο.


Στην πραγματικότητα, τα «πράγματα» που μετέφεραν τα οχήματα με τις ξένες πινακίδες ήταν είδη πρώτης ανάγκης (όπως γάλατα και βρεφικές πάνες), στο πλαίσιο του 3ου διεθνούς κονβόι αλληλεγγύης για την Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26. Παρόμοιες δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν γίνει και στο παρελθόν, όπως αυτή τον Μάρτιο του 2017.

Αυτόπτης μάρτυρας ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριος Λώλος, ο οποίος είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες στο Facebook που επιβεβαίωναν τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, πριν το ψευδές ρεπορτάζ. Μάλιστα, για να καυτηριάσει το ρεπορτάζ του Star, ανήρτησε και μια επικριτική για το κανάλι φωτογραφία.

Το προϊόν μυθοπλασίας του Star δεν άφησε ασχολίαστο ούτε ο Ρουβίκωνας που σατίρισε το ρεπορτάζ με την παρακάτω φωτογραφία:


Πληροφορίες από: thepressproject.gr, ellinikahoaxes.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo