Κειμενα

Κείμενα

Όταν το όνομα «Μακεδονία» είχε αναγνωριστεί από την κυβέρνηση Καραμανλή από το 1959

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019


«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», έλεγε ανεβαίνοντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, απαντώντας στις προκλήσεις της γείτονος χώρας. Το ημερολόγιο έγραφε 28 Απριλίου 1992.

Η φράση του αυτή, όπως επίσης και η εθνική γραμμή στο Βουκουρέστι το 2008 (που τελικά δεν ήταν και τόσο εθνική), θεωρήθηκε ως μία από τις πιο σθεναρές και πατριωτικές θέσεις Ελλήνων πολιτικών απέναντι στο ζήτημα του Μακεδονικού.

Επειδή όμως ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ψάξαμε και βρήκαμε πως λεγόταν το κράτος των Σκοπίων το 1959, όταν ήταν πρωθυπουργός ο «εθνάρχης» της «μίας και ελληνικής Μακεδονίας», Κ. Καραμανλής.

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, όπου εκεί μπορεί να βρει κανείς όλα τα ΦΕΚ από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, τα Σκόπια αναγράφονταν ως «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας», βάσει νόμου της κυβέρνησης ΕΡΕ, από τις 27 Οκτωβρίου 1959.

(Αριστερά) Νόμος του κράτους από την ΕΡΕ στις 27/10/1959 με τις υπογραφές των Κ. Καραμανλή, Π. Κανελλόπουλου, Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, Κ. Καλλία, Ν. Μάρτη, Σ. Γκίκα, Κ. Τσάτσου και Ε. Κεφαλογιάννη (Δεξιά) Τα Σκόπια αναγράφονται ως «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο ΦΕΚ της 5ης Νοεμβρίου 1959

Ο νόμος του κράτους έφερε τις υπογραφές του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και των υπουργών Π. Κανελλόπουλου, Ε. Αβέρωφ, Κ. Καλλία, Ν. Μάρτη, Κ. Τσάτσου, Ε. Κεφαλογιάννη και άλλων. Ακόμα, στο ΦΕΚ της 5ης Νοεμβρίου 1959 και συγκεκριμένα στο Άρθρο 7 γράφονται τα εξής:

Αι αιτήσεις δικαστικής αγωγής υποβάλλονται δια των αντιστοίχων υπουργείων Δικαιοσύνης, άτινα αλληλογραφούσι προς τούτο απ' ευθείας μεταξύ των (όσον αφορά την Γιουγκοσλαυίαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης των Λαϊκών Δημοκρατιών της Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μακεδονίας και Μαυροβουνίου).

Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος, στο βιβλίο του «Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος», η τότε πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας στην κυριολεξία «κατάπιε» μπροστά στον γιουγκοσλάβο στρατάρχη το θέμα του Μακεδονικού ζητήματος, προκειμένου να ικανοποιήσει τις αμερικανικές αξιώσεις για σύσφιξη των ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων. Από τότε, η γιουγκοσλαβική πλευρά είχε ανακαλύψει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας την σοβινιστική ιδέα της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Έπειτα από 33 χρόνια, ο Κ. Καραμανλής θυμήθηκε να δηλώσει δακρύβρεχτος πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Όμως τότε, δεν έπραξε το ίδιο γιατί φοβόταν τον αντίκτυπο που θα είχε μία τέτοια δήλωση απέναντι στην τότε πανίσχυρη Ενωμένη Γιουγκοσλαβία του Τίτο.

Πληροφορίες από το Εθνικό Τυπογραφείο και την mixanitouxronou.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo