ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Για δεύτερη φορά προσκεκλημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Για δεύτερη φορά προσκεκλημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Τορίνο θα διεξαχθεί η 66η ετήσια συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ που θα διαρκέσει από τις 7 έως του 10 Ιουνίου.

Όπως κάθε χρόνο, στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν 131 άτομα από 23 χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους, δισεκατομμυριούχοι, τραπεζίτες, βιομήχανοι, πρωθυπουργοί, υπουργοί, ακαδημαϊκοί και άλλοι.

Στη λίστα των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτά του προέδρου της Goldman Sachs International και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και διπλωμάτη, Χένρι Κίσινγκερ, του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, του διευθύνοντα συμβούλου της Shell, Μπεν φαν Μπόιρντεν, της γενικής διευθύντριας της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, του διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», Μουράτ Γετκίν, του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, του αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Σαλβατόρε Ρόσι και άλλων (όλα τα ονόματα των συμμετεχόντων μπορείτε να τα δείτε εδώ).

Πρόεδρος της φετινής συνάντησης θα είναι ο Ανρί ντε Καστρίς, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού και διακομματικού «Institut Montaigne», με έδρα το Παρίσι.

Όσον αφορά την Ελλάδα, θα συμμετάσχουν για δεύτερη φορά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποτελεί τακτικό θαμώνα της Λέσχης.

Να σημειωθεί ότι φέτος, την Ιταλία θα εκπροσωπήσουν συνολικά 9 άτομα, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με τον λαϊκιστικό συνασπισμό στην εξουσία. Η βρετανική εφημερίδα « The Guardian» εκτιμά πως, για το λόγο αυτό, το Τορίνο στην Ιταλία ήταν η τέλεια επιλογή για τη συνάντηση του 2018.

Τα φετινά θέματα για συζήτηση θα είναι:

1. Ο λαϊκισμός στην Ευρώπη
2. Η πρόκληση της ανισότητας
3. Το μέλλον της εργασίας
4. Η τεχνητή νοημοσύνη
5. Οι ΗΠΑ πριν από τις εκλογές στα μέσα της προεδρικής θητείας
6. Το ελεύθερο εμπόριο
7. Η αμερικανική παγκόσμια ηγεσία
8. Η Ρωσία
9. Οι κβαντικοί υπολογιστές
10. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν
11. Ο κόσμος της «μετα-αλήθειας»
12. Τρέχοντα γεγονότα

Μάλιστα, καθώς το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των φετινών συζητήσεων, ο «Guardian» επισημαίνει τη συμμετοχή του Ελληνοκυπρίου, Ντέμη Χασάμπη, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα DeepMind της Google.

Η συμμετοχή στις ετήσιες συναντήσεις επιτρέπεται μόνο κατόπιν προσκλήσεως και οι συζητήσεις διεξάγονται υπό το λεγόμενο κανόνα «Τσάταμ Χάουζ» (επισήμως: Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) που προβλέπει πως οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που προκύπτουν από τις συζητήσεις αυτές, αλλά δεν τους επιτρέπεται να αποκαλύψουν την ταυτότητα του προσώπου που τους έδωσε τις πληροφορίες αυτές.

Ωστόσο, δεν τηρούνται ούτε πρακτικά ούτε γίνεται κάποια ηχογράφηση των συζητήσεων και οι δημοσιογράφοι που λαμβάνουν μέρος δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν το περιεχόμενό τους. 

Πρόκειται, για αυτό που είχε παρατηρήσει κάποτε ο δημοσιογράφος του BBC, Τόνι Γκόσλινγκ, ότι «όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι, που έχουν δύναμη στα χέρια τους, συναντώνται σ' ένα μέρος, δικαιούμεθα να ρωτήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει».

Ή, όπως το είχε διατυπώσει κάποια άλλη στιγμή η βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση: «Αν οι συμμετέχοντες συζητούσαν πραγματικά για το καλό των ανθρώπων, γιατί δεν το δημοσιοποιούν;»...

Με πληροφορίες από: lifo.gr και imerodromos.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo