Κειμενα

Κείμενα

Τουρκία: Κυρίαρχος για άλλα πέντε χρόνια ο Ερντογάν

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018


«Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, Μουχαρέμ Ιντζέ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναδείχθηκε απόλυτος κυρίαρχος στις ταυτόχρονες εκλογές της 24ης Ιουνίου, έχοντας πια επιβληθεί ως ο πιο ισχυρός τούρκος ηγέτης μετά τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ. Έπειτα και από την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε πέρυσι στο δημοψήφισμα, παρά τη μικρή διαφορά, ο τούρκος Πρόεδρος συγκέντρωσε πλέον στα χέρια του το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών.

Αναλυτικότερα, με τη συμμετοχή να φτάνει το 88,1% και την αντιπολίτευση να προβαίνει σε καταγγελίες για νοθεία, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 52,5% των ψήφων ενώ στις παράλληλες εκλογές η «Λαϊκή Συμμαχία» του με το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), συγκέντρωσε 53,6%.

Ο βασικός του αντίπαλος, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 30,6% ενώ η ετερόκλητη συμμαχία που σχημάτισε ενάντια στον Ερντογάν στις παράλληλες εκλογές εξασφάλισε το 34% των ψήφων. Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού «Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών», Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναδείχθηκε τρίτος για την προεδρία με 8,4%, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί της φυλακής κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» ενέργειες, παραμένει προφυλακισμένος από το 2016.

Σε ό,τι αφορά την «ακτινογραφία» του κοινοβουλίου, το κυβερνών «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚ) κέρδισε 42,5% και 295 έδρες, το «Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα» (CHP) 22,6% και 146 έδρες, το αριστερό φιλοκουρδικό «Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών» (HDP) 11,7% και 67 έδρες, το «Εθνικιστικό Κόμμα» (MHP) 11,1% και 49 έδρες και το «Καλό Κόμμα» της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ, 9,9% και 43 έδρες.

Συνεπώς, ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της στήριξης των εθνικιστών των «Γκρίζων Λύκων» για να νομοθετεί.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών:

Image: Anadolu
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών (Πρακτορείο ειδήσεων: Anadolu)


Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών:

Image: Anadolu
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Στο γκρι πλαίσιο, οι έδρες του κάθε κόμματος (Πρακτορείο Ειδήσεων: Anadolu)
Πληροφορίες από: tvxs.gr, topontiki.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo