Κειμενα

Κείμενα

«Εγώ γεννήθηκα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε και θα πεθάνει φασίστας»

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018


12 Ιουλίου 1967. Η Χούντα των Συνταγματαρχών αποφασίζει να αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια από τη Μελίνα Μερκούρη για τις δηλώσεις της εναντίον του καθεστώτος.

Τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου, η Μελίνα βρισκόταν στο εξωτερικό. Είχε ήδη καταξιωθεί καλλιτεχνικά και πραγματοποιούσε εμφανίσεις στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, όπου πρωταγωνιστούσε στο «Ίλια Ντάρλινγκ» σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασσέν.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος είχε συνθέσει τη μουσική του μιούζικαλ, ήταν εκείνος που την ενημέρωσε για το πραξικόπημα. Με δάκρυα στα μάτια, έκανε δηλώσεις σε αμερικανικά δίκτυα κατά της Χούντας. Ως αντίποινα, οι πραξικοπηματίες, μέσω του Παττακού, ανακοίνωσαν την αφαίρεση της ιθαγένειάς της, για να λάβουν αργότερα από τη Μελίνα μια ιστορική απάντηση:

Εγώ γεννήθηκα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε και θα πεθάνει φασίστας.

Από το Νοέμβριο του ίδιου έτους και επί τρεις μήνες, το FBI την παρακολουθούσε συστηματικά, και παρά το γεγονός ότι υπήρχε προειδοποίηση για απόπειρα δολοφονίας εναντίον της, εκείνη δεν πτοήθηκε και έδωσε το σύνθημα για την αντιδικτατορική δράση. Μαζί με τον Ζυλ Ντασσέν, τον Μίκη Θεοδωράκη και άλλους φίλους, η Μελίνα έγινε ο εφιάλτης της Χούντας, ξεκινώντας πολιτικές περιοδείες ανά την Ευρώπη.

Ακολούθησαν ομιλίες, συνεντεύξεις και αντιδικτατορικές συναυλίες. Η Χούντα απαγόρευσε τα τραγούδια της και δέσμευσε την περιουσία της. Στις 7 Μαρτίου του 1969, στο θέατρο της Γένοβας, έγινε βομβιστική επίθεση εναντίον της με βόμβα πέντε κιλών που εξερράγη χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στο πλαίσιο της ίδιας περιοδείας, έγινε άλλη μία δολοφονική επίθεση εναντίον της, αυτή τη φορά από φασιστική οργάνωση στο Βέλγιο.

Στις 26 Ιουλίου 1974, δύο μέρες μετά την πτώση της Χούντας, επέστρεψε στην Ελλάδα και στις 6 Μαρτίου 1994, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, άφησε την τελευταία της πνοή.

Ο θάνατός της προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο. Την ώρα της κηδείας της, τα θέατρα και τα μαγαζιά του Μπρόντγουεϊ, παρέμειναν κλειστά.

Πληροφορίες από: tvxs.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo